Podle obžaloby Novikov pobodal loni v prosinci v Brně člověka a na soud čekal ve vazební věznici. Státní zástupkyně Eva Žďárská sice včas vypracovala obžalobu, ale před jejím podáním ji nechala přeložit do cizincova mateřského jazyka. Dohodla se i na termínu dodání překladu, aby stihla včas spis podat. Externí překladatelka ale termín nedodržela. Eva Žďárská mezitím na případ zapomněla.

Vzala to na sebe

„Úplně se mi to vykouřilo z hlavy,“ řekla kárnému senátu Nejvyššího správního soudu. Zodpovědnost vzala plně na sebe. „Byla jsem pod tlakem z osobních, zdravotních i pracovních důvodů,“ litovala. Na státním zastupitelství si pochybení uvědomili až letos v srpnu, kdy minuly zákonné lhůty a Ukrajinec vazbu o 14 dní takzvaně přeseděl. Bylo proto nutné jej okamžitě propustit. Muž se hned vypařil a v prosinci bude souzen jako uprchlý. „Nemáme ho,“ přiznala žalobkyně. Zda se Ukrajinec zdekoval domů, nebo se toulá jinde Evropou, nikdo neví.

I mistr tesař se prý utne

Za nešťastnou žalobkyni se postavili její nadřízení. Žďárská se nicméně sama v rámci sebereflexe rozhodla přejít u Krajského státního zastupitelství v Brně na méně náročnou agendu. Její šéf Jan Sladký zmínil, že jde o výsledek nešťastné shody okolností nebo »špatného dne« Žďárské, nikoliv projev ledabylosti. „I mistr tesař se někdy utne,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Mladík z jižní Moravy připravoval teroristický útok Jiří Nováček

Fotogalerie
3 fotografie