„Chodily mi výpisy z banky, já je ale vůbec nerozbaloval. Neměl jsem to zapotřebí, nepředpokládal jsem, že by na účtu zřízeném jen kvůli péči o maminku byly po její smrti jakékoliv pohyby,“ hájil se u soudu inženýr.

Jako důkaz své neviny včera položil soudci na stůl objemný kufr napěchovaný 650 neotevřenými obálkami.

„Čerpáním dávek, na které neměl nárok, poškodil obžalovaný Úřad práce ČR o 1 283 000 korun,“ trvala na svém státní zástupkyně.

Přestože se inženýr vytrvale hájil, že o penězích posílaných státem na péči o maminku i po její smrti nevěděl, soud mu neuvěřil.

„Není pochyb, že příspěvky celých osm let na účet obžalovaného chodily. Jednalo se o velice dlouhé období. Musel zcela jistě vědět, že po smrti maminky mu nemohou příspěvky dál chodit,“ smetl obhajobu inženýra soudce.

Inženýr čerpal příspěvky na svou mrtvou maminku od ledna 2009 do října 2017. Nic mu nepomohlo, že celou částku pod hrozbou trestní újmy vrátil.

Globální informace o stavu svých účtů získával inženýr při osobních návštěvách poboček banky. Na dílčí položky prý neměl čas. „Transakce na kartě jsem znal, jinak jsem neměl potřebu sledovat pohyby na dalších účtech,“ popsal u soudu své hospodaření.

Kontroluje se namátkou

Jak často Úřad práce kontroluje příjemce, kterým přiznal příspěvek na péči? „Četnost kontrol si určuje každá krajská pobočka sama, s ohledem na počet příjemců příspěvku na péči. Kontroly probíhají také na základě podnětu nebo zjištění důležitých skutečností,“ řekla mluvčí ÚP Kateřina Beránková.

Úřad se podle ní chová „jako řádný hospodář a průběžně prověřuje aktuální situaci příjemců nepojistných sociálních dávek“.

VIDEO: Podvodníci nabízeli falešné drahokamy, přišli si na statisíce.

Video
Video se připravuje ...

Podvodníci nabízeli falešné drahokamy, přišli si na statisíce. Policie České republiky