Recidivistovi nejvíc přitížil právě fakt, že při sporu se štamgasty vytáhl plynovou pistoli. Soud to vyhodnotil jako pokus o těžké ublížení na zdraví.  Následně mu přičetl i přečin projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

Hitlera popřel

Městský soud v Bně muži, který byl v podmínce, loni uložil za oba skutky souhrnný trest. Strávit tři a půl roku za mřížemi se však Šilingrovi nelíbilo. Odvolal se. 

„Odznak měl proto, aby ho mohl prodat. Lituje toho, ale máme za to, že to nebyl trestný čin. Slova o Hitlerovi jednoznačně popírá," řekl obhájce. Jeho klient sedí v plzeňské věznici na Borech, u odvolacího senátu v Brně se nechal zastupovat.  

„Za Hitlera bylo dobře, byl to bůh, že spasil svět, a kdyby tady byl teď, tak se nemáme špatně,“ měl podle obžaloby znít výrok, který recidivistu přivedl opět na scestí. Podle soudu se na těchto slovech svědci z lokálu shodli.

Marně se 13x soudně trestaný muž snažil přesvědčit, že šlo o diskuzi a on se jen zajímá o historii. „Jde o nepravdivé tvrzení, výpovědi svědků jsou jednoznačné,“ řekla soudkyně Mária Petrovková. Kromě trestu odnětí svobody soud rozhodl, že odznak i pistole propadnou státu.

VIDEO: Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen.

Video
Video se připravuje ...

Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen, teď porazil koronavirus! Paměť národa