Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vyhlazení Židů řešili nacisté ve vile u jezera s koňakem v ruce: 80 let od hrůzné schůzky SS!

Autor: ČTK - 
20. ledna 2022
08:04

Konference ve vile u berlínského jezera Wannsee, kde se 20. ledna 1942 vrcholní nacisté na konferenci svolané Reinhardem Heydrichem dohodli na postupu vyhlazení evropských Židů, je ukázkou administrativního pozadí holokaustu. Uvedl to německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Konferenci 15 vysokých vůdců SS, státních úředníků a stranických funkcionářů svolal šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu (RSHA) a pověřenec pro řešení židovské otázky Reinhard Heydrich.

„Protokol konference ve Wannsee je vražednou zbraní,“ řekl německý prezident Steinmeier o zápisu jednání, který se dochoval v jediné kopii. „Dodnes jsou znatelné stopy kouře,“ uvedl před premiérou snímku Die Wannseekonferenz (Konference ve Wannsee) v berlínském kině Zoo Palast.

Mlčící spoluviníci tragédie

Patnáctistránkový protokol, ze kterého vychází i nový film televize ZDF, ukazuje podle prezidenta to, jak se jazyk sám o sobě stává vražedným nástrojem.

„Slouží jak k zobecnění, tak k utajení skutečných záměrů, aby genocida, jak ji správně popisuje (německý historik) Peter Klein, byla administrativně sdělitelná a pro administrativu ovladatelná,“ řekl prezident.

„Spousta bezejmenných lidí od správních úředníků přes pracovníky říšského kancléřství a ministerstva zahraničí, policisty až po strojvedoucí lokomotiv se tak mohla spolupodílet na deportacích a vraždění milionů Židů a zároveň mohla ulevit svému svědomí,“ řekl Steinmeier. Dodal, že miliony Němců se tak staly mlčícími spoluviníky.

Popíjeli koňak při plánování holokaustu

Steinmeier u příležitosti nadcházejícího 80. výročí konference navštívil památník, který je ve vile v berlínské části Wannsee u stejnojmenného jezera. „Nikdy nesmí být zapomenuto, co se zde před 80 lety stalo, kdy státní aparát, němečtí správní úředníci, naplánovali genocidu evropských Židů,“ napsal Steinmeier do návštěvní knihy.

Steinmeier rovněž připomenul, že deset účastníků bylo z řad akademiků, devět z 15 mělo právní vzdělání a osm mělo doktorský titul a že během debat o organizaci genocidy popíjeli koňak.

Video  Výstava Místa utrpení, smrti a hrdinství  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi