Vše začalo tradičně, ženě nabídl neznámý šejdíř na sociální síti přátelství. Využil přitom podvodně založeného profilu její známé.

„Ve výhradně elektronické komunikaci pak postupně pod různými záminkami, například v účasti v soutěži o jídlo, vylákal údaje k platební kartě a z banky zaslané konfirmační údaje k zadaným platbám,“ popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek. Během 24 hodin zmizelo na cizích účtech přes 200 tisíc korun.

Místo prodeje ohrádky přišla o peníze

Výrazně nižší „škodu“ nahlásila žena (40) z Brněnska, která na internetu nabídla k prodeji dětskou ohrádku. Zatím neznámý pachatel obratem reagoval a po dohodě nabídl poukázání peněz na účet prodávající.

Video
Video se připravuje ...

Šéf policejního oddělení kybernetické kriminality Stanislav Kovárník k podvodům na internetu Zdeněk Matyáš

Jenže prodávající se dopustila osudné chyby, zaslala totiž „zájemci“ údaje ke svému internetovému bankovnictví. Když později kontrolovala účet, zjistila, že namísto poukázaných třinácti stovek jí naopak z účtu zmizelo 30 tisíc korun.

Chtěli levně auto

Na podvodníky narazili i dva motoristé ze Znojemska. Vidina skvělého nákupu levného auta na internetu se brzy změnila v nepříjemnou zkušenost. Žena (31) si vyhlídla pět let starý Peugeot za 210 tisíc. „Po odeslání zálohy ve výši 4 150 eur na německý účet se však prodejce odmlčel a přestal zcela komunikovat. Ženě tím vznikla škoda asi 106 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Druhý případ se týká prodeje kamionu. Muž (58) měl zájem o tahač Volvo za 26 800 eur. Pomocí emailu i telefonu si domluvil slevu a na uvedený účet v bance v Nizozemí převedl 25 tisíc eur. Týden po zaplacení si měl dle dohody tahač vyzvednout v Dánsku. Jenže po odeslání peněz přestal také v tomto případě prodejce komunikovat.

Policie: Neplaťte do neznáma!

„Důvěřivý muž tak přišel o téměř 640 tisíc korun. Na základě těchto případů občany upozorňujeme na rizika výhodných nákupů na internetu od zcela neznámých a neověřených prodejců. Doporučujeme rozhodně neplatit předem, ale až při osobním převzetí,“ zdůraznila policistka.