Hana Ř. poslala peníze z účtu radnice na své účty celkem 164x. „Vedení radnice dávala jako účetní k autorizaci hromadné platby, kdy u některých případů zaměnila číslo účtu za své. Následně manipulovala s přehledy plateb, ze kterých odstraňovala ty platby, které odcházely na její účet,“ uvedl státní zástupce David Uher. Celkem šlo zhruba o osm milionů!

„Nevím, jak se to všechno seběhlo. Nasedla jsem do rozjetého vlaku, který už nešlo zastavit,“ uvedla obžalovaná. Prohlásila vinu, což soud přijal. Rozsudek 20 měsíců ve vězení není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na odvolání. Za podvod jí hrozilo až osmileté vězení.

Prodala dům, uhradila část peněz

Městské peníze použila pro svou potřebu. Za co konkrétně je utratila, obžaloba ani někdejší účetní u soudu nezveřejnily.

Kromě vězení musí splatit i odcizené peníze. Hana Ř. už prodala rodinný dům, i tak má ale nahradit Jundrovu ještě 3,5 milionu korun a úroky z prodlení.

Překvapená radnice

Jundrov odhalil zmizení peněz z účtu v roce 2019. „Zůstali jsme nevěřícně v šoku hledět a zalapali po dechu,“ reagovala tehdy místostarostka Irena Koláčná (Zelená pro Náš Jundrov).

Osudným se úřednici stal audit města Brna, který na nesrovnalosti upozornil. Městská část se čtyřmi tisícovkami obyvatel má roční rozpočet kolem 35 milionů, chybějící částka tak činila víc než čtvrtinu.

Radnice si proto bezúročně půjčila od města šest milionů korun k pokrytí investic s příslibem, že peníze vrátí do tří let. Částku už splatila.

VIDEO: Podvodnice okradla bezmocnou penzistku v jejím bytě.