„Vyšetřování bylo skončeno. Státnímu zástupci byl policejním orgánem předložen spisový materiál společně s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl Cimbala. Kriminalisté případ řešili od 13. listopadu 2019, kdy bylo v čistírně odpadních vod v Papírenské ulici u Císařského ostrova nalezeno lidské tělo.

Policistům, kteří se krátce před polednem dostavili na místo, se naskytl hrůzný pohled – bylo zřejmé, že mužské tělo už ve vodě leží pěkných pár dní. Prvotní odhady z místa hovořily o tom, že zesnulému je zhruba čtyřicet. „V první fázi byla situace komplikovaná, jelikož nebyla známa totožnost mrtvého. Až následným šetřením kriminalisté zjistili, že se jednalo o devětadvacetiletého cizince,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk.    

Už od začátku vyšetřování bylo jasné, že nejspíš nezemřel nešťastnou náhodou, ale že za jeho smrtí někdo stojí... „Nasvědčovala tomu například zjištění, že někdo manipuloval s bankovním účtem zemřelého, a také, že zmizely jeho osobní věci z bytu, kde přechodně bydlel,“ vysvětlil Daněk.   

Zanedlouho se policisté dostali na stopu tehdy 23letému mladíkovi, který se se zesnulým mužem i jeho rodinou znal. „Opakovaně utvrzoval rodinu poškozeného o jejich vzájemném kontaktu, ačkoli původně pohřešovaný muž byl již v tu dobu prokazatelně mrtvý,“ popsal chladnokrevné jednání podezřelého mluvčí. Rodině mladík například tvrdil, že jejich milovaný příbuzný si najednou sbalil věci a odcestoval do zahraničí!

Škrcení a tělo v kanále

To už bylo kriminalistům jasné, že tady něco nehraje. Mladík se sice nejdřív odmítl přiznat a vymýšlel si báchorky, to už ale policisté z prověřování věděli, že takhle to proběhnout nemohlo. Pod tíhou důkazů pak muž kápnul božskou: 8. listopadu, tedy pět dní předtím, než mrtvého muže našli v čističce, spolu dva kamarádi vyrazili na pár skleniček do jednoho z barů v Hostivaři. Pak se vydali do nedalekého rychlého občerstvení něco pojíst, tam ale 29letý muž už nikdy nedošel. „Cestou se totiž zastavili u nedalekého Botiče, kde ho zcela bez jakéhokoliv důvodu podezřelý začal chladnokrevně škrtit tkaničkou, až poškozený upadl do bezvědomí,“ popsal nepochopitelný a krutý čin Daněk. 

Mladík pak svého bezvládného známého okradl o mobil a peněženku a do občerstvení došel sám. Pokusil se zaplatit kradenou kartou, neznal ale PIN, a tak se vrátil k Botiči na místo činu. Tam, stále v bezvědomí, ležel jeho známý. „Podezřelý se od počátku domníval, že je poškozený mrtvý, a hledal řešení, jak se zbavit těla. Poškozeného proto dotáhl k nedalekému kanálu, kam ho vhodil, aby zamaskoval svůj čin,“ vysvětlil Daněk, jak se mužovo tělo dostalo do odpadních vod.

Video
Video se připravuje ...

Čistička vyplavila 13. listopadu 2019 mrtvé tělo, vyšlo najevo, že muže škrtil jeho známý a pak ho do kanálu hodil. Policie České republiky

Jenž muž v době, kdy ho do kanálu házel, ještě mrtvý nebyl. Pitva prokázala, že bezprostřední příčinou jeho smrti bylo utonutí. „Podezřelý se pak opakovaně snažil v bankách na severu Moravy, tak i v Praze získat pro sebe finanční hotovost z účtu poškozeného, za kterého se vydával. Snad jen díky zkušenostem bankovních úředníků se mu tento podvod nepodařilo úspěšně zrealizovat,“ uvedl policejní mluvčí.

Mladíkovi za vraždu ve stadiu pokusu, usmrcení z nedbalosti, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a podvod hrozí 10 až 18 let v base. „Do současné doby nebyl obviněný schopen hodnověrně policistům vysvětlit motiv svého jednání,“ dodal Daněk.

Fotogalerie
11 fotografií