Dva vietnamští chlapci přišli o život na přírodním koupališti ve Lhotě u Prahy 2. srpna 2018 - utopili se. Ve vodě je našli potápěči asi po dvou hodinách od nahlášení, že zmizeli. Případ vyvolal velkou pozornost, neboť podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali, matkám dětí prý nikdo nevěnoval pozornost. Ředitel areálu Robert Nedvěd to tehdy odmítl.

Z usmrcení z nedbalosti byli následně obviněni a pak obžalováni tři lidé - matka a otec jednoho chlapce a matka druhého. Ti už loni v květnu stanuli před soudem. Okresní soud v Mělníku jejich stíhání zastavil, to se však nelíbilo státní zástupkyni Daně Čechové. „Obžalovaní nevypovídali v přípravném řízení, nevyjádřili se k té věci, dnes se hlavního líčení nezúčastnili. Pokud by tady byli přítomni, můžeme říci, že to hlavní líčení mělo minimálně výchovný efekt. Ale oni tady nebyli,“ řekla tehdy Čechová.

Soud se musel případem zabývat znovu. V pondělí už souzení rodiče promluvili. Přečetli krátké prohlášení, do soudní síně ale přišli jen na začátek líčení. „Přiznávám svou chybu. Nesplnila jsem svou rodičovskou povinnost. Je mi to líto, ale nemohu to vrátit zpátky,“ plakala jedna z matek (34) podle serveru iDNES.cz, přidal se i její manžel: „Každé ráno, když vstávám, tak na syna vzpomínám,“ uvedl. Matka druhého chlapce, která je teď ve vězení za majetkovou trestnou činnost, prostřednictvím videokonference uvedla: „Porušila jsem rodičovskou povinnost, je mi to celé moc líto, dostala jsem největší trest.“

Podle soudu nechali rodiče své děti, které navíc neuměly plavat, bez dozoru zhruba 50 minut, čímž zásadně porušili svou rodičovskou odpovědnost. Soud rozhodl, že jsou vinni, od potrestání však upustil.

Fotogalerie
24 fotografií