Žena nastoupila do brněnské vazební věznice ve druhé polovině února 2019. Zhruba o měsíc později potratila. Podle Šimůnkové přitom již vězeňský lékař ze vstupní prohlídky věděl, že je vězenkyně těhotná. „Věznice ale o tomto zjištění neinformovala soud. Nepadl tak návrh na přerušení trestu,“ vysvětlila Šimůnková.

Odložení trestu

Mluvčí věznice Tomáš Bábor vinu odmítá. „Tuto záležitost vyšetřovala Vězeňská služba i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nenašly přitom pochybení příslušníků ani zaměstnanců věznice. Věznice postupovala podle příslušných právních norem a interních předpisů,“ zdůraznil Bábor.

Jak moc se podepsala atmosféra věznice na potratu, není zcela jasné. Soud v obdobných zjištěních zpravidla odkládá výkon trestu o rok. Samozřejmě za předpokladu, že by odsouzená nebyla opět těhotná. Žena má již čtyři děti.

Špatné návštěvy

Právě s nimi a manželem souvisela další stížnost. „Když byla ještě ve věznici ve Světlé nad Sázavou, neumožnila jí věznice návštěvu všech dětí a manžela současně,“ upozornila Šimůnková.

Pochybení ovšem odmítá i zmíněná věznice. Poukazuje přitom na vnitřní řád, podle kterého mohou odsouzeného navřít současně maximálně čtyři lidé.

VIDEO: Některé ženy mají tu smůlu, že sice snadno otěhotní, ale miminka se kvůli potratům nemůžou takřka dočkat.

Fotogalerie
5 fotografií