Kopriva nakonec „vydělal“ na tom, že se neprokázal v jeho případě zištný motiv. Exmilence původně Krajský soud v Brně potrestal 16 lety vězení. Podle rozsudku Kopriva známého podnikatele strčil ze srázu, Divoký se ale zachytil pod jeho okrajem. Zachránili ho kolemjdoucí.

Podle původní obžaloby vraždu naplánovala milionářova žena Eva. Ta vinu popírala, na její straně byl i sám milionář Divoký.

Podle soudu nebyla důkazní situace jednoduchá, protože proti sobě stály výpovědi obou obžalovaných, které se podle soudce se mohly odehrát obě. Soud tak musel rozhodnout ve prospěch obžalované. „Většina důkazů, která měla obžalovanou usvědčovat, je nepřímá, a tak v tomto případě nejde o ucelený řetězec důkazů,“ uvedl soudce Vladimír Hendrych.

Vraždit měl za 50 milionů

Soud pochyboval i o majetkové motivaci Koprivy s tím, že nešlo o vraždu s majetkovým prospěchem, řekl Hendrych. Kopriva původně vypověděl, že měl od milenky za vraždu manžela slíbeno 50 milionů korun.

Z původní sazby 15 až 20 let za majetkový prospěch „spadl“ do sazby 12 až 20 let za vraždu po předchozím uvážení. Jaký motiv tedy obžalovaného k pokusu vraždy vedl, však již soud nesdělil.

Skopl milionáře ze srázu

Případ se stal v listopadu roku 2017. Úspěšného podnikatele vylákal Kopriva do lomu Hády pod záminkou konzultace ohledně prodeje pozemků. Podle obžaloby ho tam strčil ze srázu, ale muž se zachytil kousek pod okrajem lomu.

Kopriva se ho snažil skopnout a házel mu i písek do očí. Vyrušili ho kolemjdoucí, kteří muže pod okrajem lomu drželi do příjezdu policistů, ti k němu poté slanili.

Trvá na svém

Soud dnes znovu vyslechl všechny účastníky. Eva G. soudcům řekla, že v době činu se s Koprivou již rozcházela. „Byla jsem to já, kdo vztah ukončil, měla jsem pocit, že tomu nevěřil,“ uvedla a znovu popřela, že by chtěla o 33 let staršímu manželovi ublížit.

Její obhájci poukazovali na nevěrohodnost Koprivovy výpovědi s tím, že soustavně lže. Kopriva dnes u soudu popřel, že by se s ním Eva G. v té době rozešla. „Nic takového mi neřekla,“ uvedl a zopakoval, že jej k vraždě jednačtyřicetiletá milenka se dvěma vysokoškolskými tituly navedla.

Divoký: Manželka je nevinná

V celé kauze hrála zvláštní roli i oběť - František Divoký. Zakladatel sítě erotických podniků Moulin Rouge po celou dobu tvrdil, že jeho manželka je nevinná. Soudce Hendrych přitom podotkl, že opustil pozici svědka a transformoval se do pozice obhájce své ženy.

Kopriva byl od zadržení ve vazbě, Evu G. olomoucký vrchní soud loni v létě z vazby pustil na kauci 10 milionů korun, kterou zaplatil její manžel. U soudu ji ve středu doprovázela i vlastní ochranka.

Fotogalerie
12 fotografií