Obžalovaný pod falešným profilem získal postupně sympatie své oběti. Posílal cizí fotky mimo jiné z Honkongu, zneužil i identitu svého bratra. V Thajsku se prý dostal do problémů. Jana uvěřila jeho báchorkám a časem začala posílat peníze. A to se nikdy nesetkali, jen si dopisovali přes sociální síť!

Muž z jižní Moravy ji zatáhl i do „výhodných“ investic v řádu statisíců korun. „Poškozená přišla nejen o finance ve výši téměř 3,3 milionu. Utrpěla i její morálka, je v insolvenci, exekuce hrozí i její matce a přítelkyni. Navíc po autonehodě má vážné zdravotní problémy, nemůže pracovat a tudíž i splácet své závazky,“ konstatovala státní zástupkyně Dagmar Čebišová.

Dluh uznal, ale nesplácí

V roce 2018 padla kosa na kámen. Z kamaráda na sociálních sítích se vyklubal podvodník, který byl přitom už v podmínce za úvěrový podvod. Janě sice podepsal u notáře uznání dluhu ve výši 132 tisíc eur (3,4 milionu korun), jenže do současnosti uhradil pouhé dvě tisícikoruny.

Video
Video se připravuje ...

Ivan (31) půjde do vězení, kamarádku z facebooku obral o tři miliony. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Chtěl podmínku

„Nevěděl jsem přesně, jakým způsobem dluh hradit. Chtěl jsem se s Janou domluvit,“ hájil se u soudu, přestože listina obsahovala číslo účtu podvedené Slovenky. Proti původnímu rozsudku soudu v Břeclavi z loňského října, který ho poslal na 3,5 roku do vězení, se odvolal. Trest se mu zdál nepřiměřeně přísný.

„Podmíněný trest by pro jeho osobu byl efektivní, aby mohl nahradit škodu, pracovat a splácet,“ argumentovala jeho obhájkyně Lucie Jonášová.

Odvolací soud ale nyní muži vše sečetl a potvrdil třiapůlletý pobyt v base. Rozsudek změnil jen v části týkající se náhrady škody. Jana se podle něj musí obrátit na civilní soud.