Do soudní síně vstoupil nenápadně jako svědek Ondřej B. (39), jeho výpověď ale mnohé šokovala. S Evou G. se seznámil už před 20 roky, jejich vztah označil až do předloňského roku za kamarádsko-milenecký.

I pro žalobce Milana Richtera bylo překvapením, když se od svědka dozvěděl, že ten si s manželkou milionáře užil noc 3. listopadu 2017, tedy den před vražedným útokem na Františka Divokého, v přírodním areálu Hády.

„Eva mi řekla, že Pepa (obžalovaný Josef K. - pozn. red.) byl agresivní, drogoval, nechtěla mít s ním už nic společného. Sám jsem na jednom večírku slyšel, jak říkal, že se staroch proletí,“ řekl svědek.

Kamarád: Pepa je pohádkář

Překvapil i kamarád obžalovaného, když uvedl, že Josef K. sháněl už dříve metanol. „Prý že s ním otráví manžela přítelkyně, že tam jde o peníze. Já mu ale nevěřil ani slovo, on byl vždycky pohádkář. Neměl to ze své hlavy,“ řekl soudu další svědek Kamil H.

Osobnosti Evy a Josefa očima znalkyně

Soudní znalkyně z oboru psychiatrie Beata Nour Mohammadi soudu nastínila osobnosti obou obžalovaných milenců. S oběma při sezeních v brněnské vazební věznici strávila téměř 20 hodin. V počátku vztahu panovalo mezi Evou a Josefem vzájemné okouzlení.

„Pozitivní emoce zůstaly u pana obžalovaného k partnerce dál. Byla pro něj atraktivní, užíval si odlesk toho, že je známá. Citově vzplanul, prožíval vše intenzivně, byl zamilovaný. Ptal se na ni i v době těchto testů," řekla znalkyně s tím, že přínosem pro oba ze začátku byl i sexuální soulad.

Když Eva G. postupně poznala i negativní stránky Josefa K., ochladla. Nakonec se chtěla s milencem rozejít, což potvrdila i její sestra a další známí, kteří u soudu vypovídali.

Rád se předvádí

Josef K. má podle znalkyně průmernou inteligenci. „Je extrovert, vše intenzivně prožívá, je nevyzrálý. Má naivní až dětinský pohled na svět. Příznačná je pro něj emoční nestabilita, má hysterionské rysy. Rád se předvádí, exhibuje, chce zaujmout, okouzlit," shrnula psychiatrička.

Evu G. označila znalkyně po čtyřech sezeních za osobu s inteligencí na hranici mezi velmi dobrý průměrem a lehkým nadprůměrem. „Je cílevědomou, aktivní, pracovitou a ctižádostivou osobností. Touží po seberealizaci a společenském uplatnění. Emočně je komplikovanější. Ve vztahu k lidem se dokáže dobře kontrolovat, má vnitřní instikty, sklon k impulsivitě i lhaní," uvedla Beta Nour Mohammadi s tím, že u obžalované našla sníženou schopnost zhodnotit vlastní chování a chybí jí větší sebekritičnost vůči své osobě. 

Co se stalo?

Františka Divokého vylákal 4. listopadu 2017 pod falešnou záminkou milenec jeho ženy Evy Josef K. do brněnské přírodní lokality Hády. Tady ho shodil ze skály. Senior se ale stačil zachytit a držel se skalního výstupku. Josefa K. vyrušili náhodní svědci a utekl. Vysíleného muže pak na pokraji sil zachránili strážníci. Podnikatelově manželce Evě G. a jejímu milenci Josefu K. hrozí až 20 let vězení. Jednání bylo odročeno na duben.

Fotogalerie
14 fotografií