Trenér plavání Petr H. (26), který zasáhl výstřelem agresivního otce Zdeňka P. (33), čelí stíhání za pokus o zabití. Postřelený Zdeněk P., který spor vyvolal a střílel také, čelí obžalobě z vraždy, ve stadiu pokusu.

Nechtěl jsem ho zabít, bál jsem se

Soudní líčení se Zdeňkem P. začalo v úterý, druhý soud s trenérem plavání Petrem H. bude následovat později.

„S obžalobou nesouhlasím. Nechtěl jsem pana H. zabít. Bránil jsem se jeho útoku,“ řekl obžalovaný soudkyni. „Za to, že jsem před školou hlasitě a sprostě nadával, se stydím,“ dodal.

Už měsíc před střelbou měl ve škole konflikt kvůli tomu, že musel na syna čekat venku před budovou. Vrátnou podle měl nazvat cvičenou opicí a starou škatulí.

Svůj 9mm Lugger s 15 náboji prý použil na svou obranu. „Pan H. se na mne rozběhl. Bál jsem se. Utíkal jsem před ním. Zády k němu jsem dvakrát vystřelil do vzduchu,“ popsal hrotící se konflikt Zdeněk P.

Výstřel zblízka do hrudníku

Trenér plavání Petr H. ale Zdeňka P. doběhl a chytil za bundu.  „Ustupoval jsem. U laviček jsem upadl na záda, zbraň mně vypadla. On mi klečel na hrudníku a bil do hlavy. Pak vstal, uviděl tu zbraň. Namířil na mě, myslím, že mi mířil na hlavu. První rána mne trošku probrala. Díval jsem se do hlavně. Křikl jsem: Prosím ne…! A pak už přišel výstřel,“ popsal osudné vteřiny Zdeněk P.

Pak už si nic nepamatuje. Když přišel k sobě, snažil se zavolat záchranku. To už přiběhl jeho vyděšený syn, který se celou dobu schovával v křoví.

„Šel jsem po zbrani, chtěl jsem mu ji sebrat,“ hájil se trenér. Bál se prý, že vzteklý a ozbrojený rodič oblečený v maskáčích a kanadách by mohl ohrozit i další lidi a děti u školy.

Výstřel do hrudníku Zdeňkovi P. potrhal plíce, játra, bránici, měl poškozený i mozek i nerv na noze. Učil se pak znovu chodit a mluvit.

Proč k incidentu vůbec došlo?

Na začátku vyostřeného sporu byla banální hádka o vpuštění dítěte na plavecký trénink do školy:

Zdeněk P.: „Pusťte syna dovnitř…zku*vená škola.“

Petr H.: „Co tady křičíš?“

Zdeněk P.: „Co ty mě můžeš?“

…a trenér Petr H. se za Zdeňkem P. v tričku a ponožkách rozběhl…

Soud bude pokračovat v projednávání kauzy 24. dubna, kdy vyslechne svědky. Vývojáři a IT konzultantovi Zdeňku P. hrozí za pokus o vraždu až 18 let vězení. Střílel jako první. Trenérovi Petru H. za pokus o zabití až desetiletý trest. 

VIDEO: Zvrat v případě střelby před školou v Brně: Trenér je na svobodě!