Leoš Krška podle žaloby zastřelil přítele své dcery Martina Š. jednou ranou přímo do čela. Hájil se tím, že ho mladší muž dlouhodobě šikanoval. K vraždě se bez emocí přiznal. Soud ho poslal na devět let do věznice s ostrahou, ačkoliv mu hrozil trest v rozpětí 11 až 20 let! Spodní hranici trestu hájila soudkyně Andrea Svobodová tím, že se v obžalovaném nastřádala frustrace, kterou na něm vytvořil poškozený Martin Š. Krška proto podle ní hodnotil svou situaci jako bezvýchodnou.

Krška muže podle obžaloby zastřelil ve druhé polovině července v Kovalovicích na Brněnsku. S ním, s dcerou a čtyřmi vnoučaty bydlel ve společném domě. „On byl hrozně agresivní, ubližoval mi, nadával mi, hádali jsme se každou chvíli. Jemu vadilo všechno. Že jsem starý, že špatně chodím,“ vypověděl už dříve Krška. Obžalovaný má kvůli věku s chůzí potíže, ostraha mu musela pomáhat do schodů, špatně vidí, má i další zdravotní problémy.

V osudný den se podle něj díval na televizi a přítel její dcery tam přiběhl, rozčílený a „rozdrápl“ mu nos. „Já jsem se sebral, šel jsem pro pistoli a pak jsem ho picnul mezi oči,“ řekl muž. Pistoli se pak snažil znovu nabít, z rukou mu ji však vytrhl jeden z jeho vnuků. U soudu už dříve také řekl, že se snažil jen bránit. „Já jsem neměl brýle, špatně jsem viděl, chtěl jsem ho spíš postrašit, bohužel to nevyšlo,“ řekl. Chtěl prý střílet nad něho do stropu.

Jak uvedla předsedkyně senátu Andrea Svobodová, čin nebylo možné překvalifikovat na zabití, senior věděl, co dělá. A přestože podle soudkyně docházelo k útokům muže na seniora, nebyly tak závažné, aby se mohlo jednat o zabití. „Vztahy v rodině nefungovaly, příčinou nebyly jen hádky mezi obžalovaným a poškozeným, ale i mezi obžalovaným a jeho dcerou. Vyčítal jí koupi domu, považoval to za bezpráví,“ řekla soudkyně. Doplnila, že v obžalovaném se nastřádaly negativní emoce z bezpráví, které v domácnosti prožíval. „Pak stačila jedna hádka a situaci obžalovaný řešil tímto způsobem,“ řekla soudkyně.

V soudní síni seděla i dcera Kršky, která žila se zabitým Martinem Š. Možná se jí dotklo, že o ní soudkyně prohlásila, že přestože věděla o značně problematickém soužití rodiny, které vyvolával zavražděný, situaci nijak neřešila. Vrah přitom výrazně přispíval na chod rodiny a zavražděný ho neustále napadal. Odmítla proto výrok soudu také komentovat.

Sportovní pistoli s náboji si muž koupil někdy před čtyřiceti lety na burze. Neměl na ni povolení. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro podání odvolání. Odsouzený musí ještě uhradit škodu Vojenské zdravotní pojišťovně ve výši 163 tisíc korun.

Fotogalerie
11 fotografií