„Jde o reprezentativní výběr, který autor sám navštívil. Výstava je ovšem bez vernisáže, pan Mikulka se veřejnosti spíše vyhýbá,“ uvedl galerista Roman Kalina. Ten se označil za obdivovatele všestranného umělce a také sběratele jeho děl.

Brněnský rodák vystudoval bratislavskou školu výtvarných umění v ateliéru monumentální malby. Působil jako malíř, sochař, grafik, jevištní výtvarník, ilustrátor a autor desítek knih pro děti. V brněnských ulicích má řadu plastik, hlavně na Vinohradech a v Líšni.

Nemoderna byla nejnavštěvovanější

Alois Mikulka měl vždy osobité pojetí, styl, který nepodléhal ničemu a nikomu. Stvořil si svůj vlastní svět. Celý život dělal, co chtěl a co ho bavilo," uvedl Kalina. Na Mikulkovi obdivuje také všestrannost a smysl pro humor.

Před dvěma lety měl Mikulka v Kalina Gallery výstavu nazvanou Nemoderna, zaměřenou spíše na rozměrnější díla a doplněnou o plastiky. Byla dosud nejnavštěvovanějším počinem galerie, která sídlí ve Veselé ulici.

Nová výstava nazvaná Devadesát stojí na olejomalbách a jejím cílem je uctít celoživotní Mikulkovo dílo. Výstava bude přístupná do 16. března, vždy od úterý do soboty.

VIDEO: Sochař Olšiak o výstavě Megabrouci

Video
Video se připravuje ...

Sochař Michal Olšiak o své výstavě Megabrouků v Brně TV Blesk Zdeněk Matyáš