Talentovaný konstruktér navrhl i největší vodní díla na slovenském Váhu, stavět a radit jezdil i do západní Evropa a do Afriky. „Při rýsování používal vlastní zlepšováky, i díky nimž získávalo blanenské ČKD světové zakázky,“ vzpomněli kolegové.

Nejznámější vodní dílo, které Petlach navrhl, je unikátní přečerpávací vodní nádrž. Ta byla v roce 2005 zařazená mezi sedm největších divů České republiky. Petlachova elektrárna dodává energii právě v době, kdy se dostává spotřeba ke svému maximu. Během několika vteřin dokáže dosáhnout velké účinnosti.

Kopec seřízli

„Horní akumulační vodní nádrž je vybudovaná v místě, kde byl vrchol kopce s názvem Dlouhé stráně. Tu seřízli a udělali místo, aby se tam mohla nahromadit voda v množství 2,6 milionů kubíků, která se použije ve špičce, kdy je nedostatek energie v síti,“ vysvětlil projektant princip díla v rozhovoru pro Paměť národa.

Dobrá elektrárna je podle něj taková, kde je návratnost investice 30 let. „Dlouhé stráně se vrátily po sedmi letech. Mělo by se podobných elektráren  v současnosti stavět víc,“ domníval se před dvěma lety pan Petlach.

Jako hlavní projektant se podílel na velkých stavbách po celém světě. Projektoval třeba přečerpávací elektrárnu v Los Reyunos v Argentině nebo elektrárnu v německém Markersbachu.

Sokol, vodní pólista i houslista

Petlachův život byl skutečně naplněný. Od 15 let hrál na housle v blanenském symfonickém orchestru, později v komorním, věnoval se plavání a výchově nových plavců, cvičil v Sokole a je jedním ze zakladatelů pěveckého souboru Drahan a Drahánek.

„Myslím, že člověk by se měl vždycky chovat čestně i ke svým nepřátelům a měl by mít pevnou páteř. Mladým lidem bych přál víc takovou všestrannost a míň sedět u těch počítačů,“ vzkázal při svém posledním veřejném rozhovoru před dvěma lety geniální konstuktér.

VIDEO: Přehrada Nové Heřminovny má povolení, stavět se začne v roce 2027.

Video
Video se připravuje ...

Přehrada Nové Heřminovny má povolení, stavět se začne v roce 2027. ŘSD

Fotogalerie
11 fotografií