„Ardo tyto úpravy samozřejmě trpělivě snáší, přičemž během těchto nečekaných přeměn se stává velkou atrakcí,“ tvrdí mluvčí univerzity Soňa Šmahelová.

Letos se na hřbetě hřebce usadla figurína zachycující jednoho z devíti Nazgûlů, kteří se snaží výpravě hobita Froda Pytlíka zabránit v cestě k hoře Osudu, kde má být prsten moci zničen.

Loni studenti sáhli po filmové sérii Shrek a Ardo byl za kultovního oslíka. Předloni padla volba na Klofana, hippogryfa z knih o Harrym Potterovi.

Pozor, neponičit!

„Podmínkou je, že instalace musí být snadno odstranitelná a nesmí poškodit sochu koně. Většinou se skládá z látek nebo papíru a studenti ji pak sami po několika týdnech zase odstraní,“ upozornila mluvčí.

Ardo je výtvorem proslulého sochaře Josefa Václava Myslbeka. Východfrízského hřebce Arda, vojenského koně ze státního hřebčince v Praze, si umělec vybral, protože fyzicky splňoval tehdejší ideál koně. Ocenil i jeho klidnou povahu.

Zatímco hlavní model Arda je nepřehlédnutelnou atrakcí pražského Václavského náměstí, o tom, že menší kopie byla umístěna v roce 1978 do areálu Veterinární univerzity v Brně, ví jen málokdo.    

VIDEO: Do ulic Brna se po covidu opět vrátil Majáles.

Video
Video se připravuje ...

Do ulic Brna se po třech letech vrátil opět studentský Majáles Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií