Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Harry Potter znovu dobývá Česko, tentokrát živě na vlně filmové hudby stvořené mistry

Autor: Ivan D. Hladík, red - 
18. dubna 2023
12:45

Čím by byl filmový Harry Potter bez svého dokonalého soundtracku čili filmové hudby, která podtrhuje každý napínavý i dojemný okamžik? Patrně by zážitek byl poloviční. Nejen příznivci příběhů čarodějného učně si nyní mohou hned na pěti místech Česka melodie vytvořené nejlepšími skladateli užít na vlastní kůži. Tedy – uši.

Jak avizuje pořadatel koncertu Harry Potter in Concert, Orchestra Live Tribute, všichni milovníci hudby, zejména filmové, a rozhodně příznivci ságy Harry Potter, mají možnost zažít ty nejlepší skladby od pětinásobných oscarových skladatelů Johna Williamse, Patricka Doyla, Nicholase Hoopera a Alexandra Desplata v živém provedení. A to hned na několika místech Česka. V libereckém Domě kultury nejdříve, už 27. dubna. Následuje ostravský koncert v Multifunkční aule Gong 28. dubna, Kongresové centrum Aldis Hradec Králové 29. dubna, SONO Centrum Brno 30. dubna a celá tour vyvrcholí v pražském Divadle Hybernia na svátek zamilovaných 1. května.

Harry Potter Harry Potter | Warner Bros

Není asi třeba připomínat, že hudba hraje zásadní roli při udávání tónu každého filmu a milovaná série o Harrym Potterovi není výjimkou. Hudba, kterou pro osm filmů o Harrym Potterovi složili nejžádanější umělci, nejen doplňuje vizuální prvky, ale také pomáhá přenést diváky do kouzelného světa Bradavic i mimo něj. Hudbu k prvním třem filmům série, Harry Potter a kámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata a Harry Potter a Vězeň z Azkabanu, složil John Williams, známý svou prací na dalších kultovních filmech, jako jsou Hvězdné války nebo Čelisti. Pro sérii vytvořil ikonickou znělku, která zaznívá v úvodních titulcích každého filmu a motiv je využit také v hudbě k sérii Fantastická zvířata. Obsahuje vzletnou melodii hranou na smyčce, které sbor dodává pocit vznešenosti a tajemství. Williams také vytvořil specifická témata pro jednotlivé postavy, například rošťáckou a hravou hudbu pro dvojčata Weasleyovy a zlověstné téma pro profesora Snapea.

Patrick Doyle převzal skladatelské povinnosti pro čtvrtý film série, Harry Potter a Ohnivý pohár. Jeho hudba je složitější a temnější než Williamsova a odráží už dospělejší tón filmu. Hudba ke scéně Zimního plesu s valčíkovými rytmy dodává filmu nádech romantiky. K pátému a šestému filmu, Harry Potter a Fénixův řád a Harry Potter a Princ dvojí krve, složil soundtrack Nicholas Hooper. Melodie jsou tentokrát jemnější a vyladěnější než Doyleovy a Williamsovy. Zvláště silná je hudba k vrcholné bitevní scéně ve Fénixově řádu, kde jsou použity úderné bicí a zlověstné dechy. Vyniká také podmanivě krásné téma Brumbálova loučení z Prince dvojí krve, odrážející emocionální tíhu scény.

Pusťte si ukázku z koncertu filmové hudby ze ságy Harry Potter:

Video  Harry Potter znovu dobývá Česko, tentokrát živě na vlně filmové hudby stvořené mistry • VIDEO  - Harry Potter in Concert, OLT
Video se připravuje ...

Alexandre Desplat zkomponoval hudbu k posledním dvěma filmům série, Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 a 2. Ta je introspektivnější a atmosféričtější, odráží temnější a pochmurnější tón finálních filmů. Třeba téma Obliviate z filmu Relikvie smrti – část 1 s jemným klavírem a smyčci vystihuje smutek a ztrátu, kterou postavy pociťují. Vrcholnou bitevní sekvenci ve filmu Relikvie smrti – část 2 pak doprovází mohutná a epická hudba, opět obsahující reprízu Williamsova ikonického tématu.

Zkrátka, hudba ve filmech o Harrym Potterovi je nedílnou součástí úspěchu série. Skladatelé vytvořili nezapomenutelná témata a motivy, které se staly synonymem kouzelného světa. Umocnili emocionální dopad filmů, dodali hloubku a rezonanci zážitkům postav. Dokázali nás přenést do jiných světů a nyní se o to pokusí znovu, přímo před námi, díky projektu Harry Potter in Concert, Orchestra Live Tribute.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi