Nad velkou části území Česka prší, počasí se lepší jen váhavě, hladiny řek stoupají. „I proto jsme již několik dní v kontaktu s meteorology a situaci sledujeme,“ potvrdil Blesku magistrátní mluvčí Vít Hofman. Vltava zatím překročila průtok na 501 m3/s. „Nastal tak 1. stupeň povodňové aktivity,“ uvedl Hofman. Primátor města Bohuslav Svoboda (79, ODS) dodává: „Na další vývoj situace jsme připraveni, monitorujeme jej.“

Magistrát obyvatele metropole uklidňuje – v tuto chvíli jsou všechny kroky preventivní! „Neřekl bych, že se Praha chystá vysloveně na ‚velkou vodu‘. Voda zůstává stále v korytě a nehrozí její rozlití,“ řekl Blesku mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. „Předpokládáme, že současná úroveň hladiny na Vltavě v Praze se udrží asi do konce tohoto týdne, následně by měla začít klesat,“ dodal. Dobré zprávy má i meteoroložka Dagmar Honsová. „Povodňová situace se bude i nadále uklidňovat, žádné významné srážky neočekáváme. Vše bude o dotoku,“ řekla.

Aktuální opatření

Praha přijala protipovodňová opatření už v neděli večer, s platností do odvolání. Mezi nimi vyklizení a uzavření náplavek na území Prahy 1, 2 a 5. Strážníci a Technická správa komunikací před jejich vstupy umístili zábrany. Zastaveny byly přívozy P1, P2, P6, P7 a Vyšehrad. Uzavřena jsou povodňová vrata na Čertovce a situaci je věnován zvýšený dohled. „Další opatření se pro tuto chvíli nechystají,“ doplnil Roldán.

Fotogalerie
29 fotografií