Děti poslaly do soutěže »Každé srdce má své jméno« pořádané ZŠ v Ježově na Hodonínsku pokreslená metrová srdce z hladké lepenky. Slováčtí organizátoři je pak vzájemně propojili.

„Žáci malovali na podklad ve tvaru srdce kresby, do nichž promítli pocity a strachy spojené s pandemií koronaviru i s válkou na Ukrajině,“ vysvětlil ředitel ježovské základní školy Jaroslav Žák, který je autorem projektu a spolu s kolegy vše zorganizoval.

Metrová srdce nyní zdobí tamní školní hřiště. Později je organizátoři přesunou do Prahy, kde budou součástí výstavy u příležitosti českého předsednictví Evropské unie.

„Děti v nedávné době čelily pro ně neobvyklým životním situacím, ať už v podobě pandemie koronaviru, ničivého tornáda na jihu Moravy, nebo války na Ukrajině. Samy se staly ohroženou skupinou, která neví, jak dát najevo své emoce. Nemohly je pořádně sdílet se svými kamarády. Chyběla jim společnost těch, s nimiž se vídají například v zájmových kroužcích,“ zmínil ředitel Žák.

Srdce poslaly děti z 57 škol z celé ČR

Do akce se zapojilo 57 škol z celé republiky. Z nejmenších dětí si první místo odnesla Mateřská škola Mozaika v Hodoníně. Mezi žáky prvního stupně zvítězili umělci ze ZŠ Hodonín, U Červených domků 40, kteří na svém srdci ztvárnili ničivé tornádo, jež loni postihlo jižní Moravu.

V kategorii starších žáků pak porota ocenila „zlatem“ teenagery ze Základní školy Mutěnice. „Naše srdce znázorňuje anděla strážného, který spolu s mrtvými odchází ze světa. Vedle anděla jsou zobrazeny známé osobnosti, které zemřely během pandemie covidu, a nemohly mít takové poslední rozloučení, jaké by se patřilo. Inspirovaly nás prázdné kostely. Když v televizi vidíte na pohřbu jen nejbližší rodinu, je to velmi smutné,“ popisuje vítězné srdce Patricie (14), která jej vytvořila se spolužáky Michaelou a Jiřím.

VIDEO: Válka na Ukrajině: Jak o tom mluvit s dětmi?

Video
Video se připravuje ...

Válka na Ukrajině: Jak o tom mluvit s dětmi? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie