Na patálii bylo zaděláno v momentě, kdy kvůli novému polyfunkčnímu domu stavebníci zabrali chodník a jeden jízdní pruh. K přechodům u tramvajových zastávek je to daleko a tak lidé použili trávu a květinové záhony jako zkratku. Během krátké doby tady vznikla cestička.

Událost na frekventovaném místě se záhy objevila na sociálních sítích, stovky Brňanů na ni zareagovaly vesměs nelibě. Stavitel i dopravní podnik dostali co proto. Upozornění na uzavření chodníku je totiž u tramvajových zastávek a poté až bezprostředně u stavby.

Reakce: Nedostatečné značení

„Značení je až u stavby a žene vás přímo do silnice. Běžte se tam prosím osobně podívat a trasu si projít,“ komentovala situaci například Lucie.

„Pokud by byl tedy člověk poctivý a od značky se vrátil po legální trase, tak ho obchůzka vyjde skoro na kilometr,“ reagoval pisatel s přezdívkou Termostat.

Zastupitel: Chodec na posledním místě

Krajský zastupitel Michal Doležel (Spolu pro Moravu) soudí, že případ na Nových sadech je důkazem situace, kdy není dořešen vztah stavebníka a veřejného prostoru.

„Zhotovitel si vyjedná na úřadech zábor prostoru pro stavbu, ve smlouvě už ale chybí jasné podmínky pro zabezpečení průchodnosti stavby. Chodec je až na posledním místě, což platí i pro tuto situaci,“ míní Doležel.

Dopravní podnik se nyní dohodl se stavitelem, že umístění značek s upozorněním na přechod na protější stranu ještě doplní. Co bude s tramvajovým pásem?

„Řešíme situaci s firmou, která nám tramvajový pás vybudovala, a zjišťujeme rozsah škod. Na základě toho určíme další postup. Pokud přežily cibulky narcisů, objeví se květiny opět příští rok na jaře,“ řekla mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Jako při rallye

Travnatý pás na Nových sadech dostal zabrat hned po jeho otevření v roce 2020. Vjel do něj řidič teréňáku, který nechtěl čekat v koloně. Za prohřešek vyfasoval tehdy pokutu 50 tisíc korun.

VIDEO: Mladí vandalové počmárali v Brně zastávky MHD.

Video
Video se připravuje ...

Mladí vandalové počmárali v Brně zastávky MHD Policie ČR Brno

Fotogalerie
9 fotografií