Petřvalský, který patří v ČR k prvním handbikerům vůbec, absolvuje cestu do Říma podruhé. Před dvaceti lety mu po ujetí neuvěřitelné trasy požehnal na náměstí sv. Petra a Pavla Svatý otec Jan Pavel II..

Když s vámi mluví papež, pocit nelze popsat. Jan Pavel II. mně řekl krkolomnou polsko-češtinou, abych nadále sportoval a dělal to, co dělám. Tak se toho držím. Sportuji a pomáhám lidem, aby také sportovali a něco pro sebe dělali. Třeba prostřednictvím cyklozávodů,“ svěřil se Dušan, kterého v jeho 15 letech srazilo neznámé auto a přerušilo mu míchu. Mladík ze Slovácka ale život nezabalil. Právě naopak….

Celkem na expedici vyrazilo 16 lidí, včetně Petřvalského dcery Aničky (16). Denně chce výprava ujet 150 km!

Jako na Tour

Trasu do Říma má výprava do detailu rozplánovanou. Řidiči museli nastudovat itinerář, kuchař chystá jídlo na smluvený čas pro celý tým – snídaně, obědy, večeře i svačinky. Domestik je připravený dovézt handbikerům pití z doprovodného auta i jídlo při cestě. Fyzioterapeut pak po 150 km uvolňuje handbikerům ruce a cyklistům nohy.

Pomáhej a motivuj!

Dušan Petřvalský v roce 1999 jako průkopník jízdy na vozíku uskutečnil s přáteli první jízdu po České republice. Na vozíku s přídavným pohonem ujel 599 km. Jeho krédo je pomáhat a motivovat, nejenom handicapované. Jeho věčný optimismus chce být příkladem nejen postiženým lidem. Může jim pomoci v nelehké době vnést energii do životů.

Neuvěřitelný rekordman!

Zároveň je Petřvalský držitelem 9 zápisů v české knize rekordů. V roce 2001 například uskutečnil cestu z Brna do Hustopečí kolem České republiky, s celkovou vzdáleností 1 242 km. V roce 2010 ujel za 24 hodin 353,7 km dlouhou trasu Brno-Praha-Pelhřimov.

VIDEO: Tomáš Pchálek z organizace Cesta za snem popisuje handbike.

Fotogalerie
10 fotografií