Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Alex (12) se narodila předčasně a s rozštěpem páteře: Pomůžete jí splnit sen o paralympiádě?

Autor: bar - 
10. února 2021
05:02

Mimo vytrvalost a cílevědomost dostala do vínku bohužel i tělesnou vadu. Alex Borská (12) je ale statečná a navzdory osudu se snaží sportovat i s handicapem. Nyní sní o paralympiádě v Paříži.

Alex se se svým dvojčetem Emou narodila už v 31. týdnu těhotenství, tedy téměř dva měsíce před termínem. Její sestra den po porodu zemřela a ani Alex se zdravotní problémy nevyhnuly. Měla rozštěp páteře. Prognózy byly špatné, ale štěstí jí přálo. Díky operaci míchy nedošlo k celkovému ochrnutí – s pomocí berlí ujde jen krátké vzdálenosti, jinak je odkázána na vozík.

Alex by se ráda zúčastnila  paralympiády v Paříži. Alex by se ráda zúčastnila paralympiády v Paříži. | Foto pro Blesk – archiv Alex Borské, BIKE HERO

Pomohl jí sport

Musela absolvovat další operace, ale život si i tak užívá naplno. Sport a handbike pomohly Alex vyrovnat se s handicapem. „Když dostala první kolo, hned se ptala, kdy se konají nějaké závody, a po čtrnácti dnech už na nich startovala,“ popsala maminka Michaela.

Závody Alex uchvátily, a tak by se ráda vydala na paralympiádu do Paříže. „Teď ale nejsou ideální podmínky pro trénink na handibiku, takže by chtěla reprezentovat Česko v plavání,“ vysvětlila Michaela. 

Vydraží 4 dresy

Aby se Alexin sen mohl uskutečnit, připravil projekt BIKE HERO s organizací Sport pomáhá a Markétou Peggy Marvanovou charitativní dražbu podepsaných cyklistických dresů čtyř sportovců: Kateřiny Nash (43), Jitky Čábelické (30), Karly Štěpánové (29) a Petra Vabrouška (47). Dražba probíhá na portálu Aukro.cz a končí ve čtvrtek 11. 2. ve 20:00. I vy můžete využít příležitosti získat sběratelskou relikvii a zároveň podpořit Alex pro její cestu do Paříže.

Veronika Petříková: Nikdy se s postižením dcery nevyrovnám, ale miluju ji

frantacizek ( 10. února 2021 05:38 )

držím palce, ať ti ten sen vyjde, Alex

Zobrazit celou diskusi