Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Handicapovanému Petrovi (22) zloděj ukradl speciální kolo: Na nové mu přispěli lidi ve sbírce

Autor: jel, chal - 
22. října 2020
19:14

Koncem dubna se nenechavý zloděj vloupal do garáže Petra Stanislava ve Svijanech a odcizil z ní kolo upravené speciálně pro handicapované. Pro majitele bylo velmi důležité, ale pro zloděje bylo téměř bezcenné. Všichni doufali, že se kolo najde, bohužel se tak nestalo. Díky ochotě lidí, kteří Petrovi na nové kolo přišpali ve sbírce, se však může nyní znovu projíždět. Petr promluvil o tom, jak je s novým kolem spokojený. 

Petr Stanislav měl před čtyřmi lety jako spolujezdec na motorce nehodu, po které skončil na vozíku. Překonat těžké období mu pomohl sport. Petr začal například jezdit na handbiku.

„Jedná se v podstatě o tříkolku, vzadu jsou dvě kola, vepředu jedno. Přední kolo je poháněné rukama, protože nemůžeme šlapat,“ popsal Petr pro organizaci Cesta za snem, co to je vlastně handbike. Pro handicapované jde o skvělou pomůcku, protože díky handbiku můžou aktivně sportovat a posilovat horní polovinu těla.

Odcizené kolo je údajně v Čechách téměř neprodejné a proto měl Petr velkou naději, že by se mu mohlo vrátit. Lupiči dokonce nabídl jednoduché řešení. „Pokud to někdo ukradl s tím, že neví, o co jde, ať mi to klidně nechá před vraty a nebudeme to dál řešit,“ vyzval tehdy zloděje. Bohužel se však kolo ke svému právoplatnému majiteli nevrátilo, protože z garáže nezmizelo nic jiného je možná i varianta, že šlo o loupež na objednávku.

„Policie vedla vyšetřování, které nedopadlo nijak dobře. Kolo se nenašlo,“ vysvětlil pro CNN Prima News okradený mladík. Dodal však, že na sociálních sítích jeho příspěvek získal obrovské množství sdílení a spousta lidí mu nabízela, že by mu na nové kolo přispěla. „Sbírka byla úplně neskutečná a prakticky během měsíce se tam vybralo 120 tisíc,“ řekl Petr.

Což bylo více, než stálo jeho původní kolo. To bylo zakoupeno v bazaru za 70 tisíc korun a další peníze do něj ještě Petr investoval, přitom nevyhovovalo všem Petrovým požadavkům, například se jednalo o kolo silniční a on častěji jezdí po nerovných cyklostezkách Českého ráje. Teď si díky příspěvku lidí sám k vybrané částce ještě něco doplatil a mohl si pořídit handbike, který pro něj bude ideální.

Zvolil tedy kolo terénní. „Proti tomu původnímu kolu je tady baterie, která mi pomůže abych se třeba do kopce nemusel tolik namáhat. Takže, když jedu třeba s přítelkyní nebo s bráchou, tak dokážu držet tempo,“ prozradil nadšeně sportovec.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi