Když se v září 1965 paní Marie narodila, její rodina právě koupila dům nedaleko od centra Brna. Jako malá holčička v něm vyrůstala stejně, jako každé jiné zdravé dítě, dokud ji nepostihla mozková obrna.


Nemoc ji postupně omezovala v běžných úkonech, až nakonec zůstala upoutána na invalidní vozík s velmi omezenou možností komunikace. Paní Marie za tu dobu prošla nejrůznějšími zdravotnickými zařízeními. Jejím snem bylo vrátit se do rodného domu a opět v něm žít.
Video
Video se připravuje ...

Příběh paní Marie zachycuje organizace Domov pro mne Domov pro mne


Na pomoc jí přišla organizace Domov pro mne, která dokázala z EU získat dotaci na rekonstrukci. „Šli jsme do toho, protože se jedná o životní sen Marušky a navíc chce pomoci jiným. Chce, aby mohli žít v samostatném a svobodném světě navíc s podobně postiženými lidmi,“ řekla ředitelka Domova pro mne Jarmila Vokálová.

Celková přestavba

Dům bude ovšem potřeba od základu přebudovat. „Z domu plného schodů musíme udělat zcela bezbariérové bydlení. V přízemí zvedneme podlahy a ze staré dílny vytvoříme nájezd na venkovní terasu. Nezbytností bude samozřejmě instalace výtahu,“ popsala hlavní změny architektka projektu Veronika Jilčíková.

Náklady na přestavbu domu jsou vyčísleny na 18 milionů korun. Dotace z EU pokryje 15 milionů. „Zbývající tři miliony musíme nějak získat,“ přiznala Vokálová. Na internetových stránkách Domova pro mne jsou informace o transparentním účtu a možnostech pomoci.

Fotogalerie
15 fotografií