Mentální postižení Petru limituje, ale ne natolik, že by se o sebe neuměla postarat. Zjistila to však až v době, kdy oslavila třicítku. Na druhou stranu, pronajmout si byt a žít úplně sama také nemůže. Možnost vlastního bydlení jí umožnila až organizace Denní centrum Barevný svět, jejíž činnosti se Blesk věnuje celý srpen v projektu Srdce pro vás.

Od sedmi do sedmi

Jak to v takovém chráněném bydlení funguje? „Jde o dům, kde je několik pokojů, společná kuchyň, společenská místnost, ale i posezení na terase,“ popisuje Jakub Dvořák, vedoucí služby chráněného bydlení. On nebo někdo z kolegů je v domě od sedmé ranní až do sedmi do večera. „Klientům tu poskytujeme drobnou asistenci. Když pak odejdeme, mají tu SOS tlačítko. Za pět let ho ale využila jen jedna klientka, kterou bolel zub a nevěděla si rady,“ řekl Dvořák.

Mám pohodičku

Petra se do domu nastěhovala letos v lednu. „Byl to největší krok v mém životě, který jsem mohla udělat. Snažím se začlenit do běžného života a ničeho nelituji,“ řekla Blesku mladá žena, která je šťastná, že již není závislá na rodičích. „ Navíc tu mám svůj klid a pohodičku,“ usmívá se a upozorňuje, že když se jí zasteskne po mamince, jednoduše zvedne telefon. „Navíc se navštěvujeme,“ říká.

Potřebuji jen drobnou asistenci

Petra pochází z Třebíče, později s rodiči bydlela v domku v nedalekých Budíkovicích. „Teď se mi ale život hodně změnil, přestože tu děláme vlastně to, co doma. Takže uklízíme, vaříme, nakupujeme. Občas i něco na zahrádce. Jenže je to něco jiného než doma,“ popisuje a říká, že potřebuje od organizace jen drobnou asistenci. „Třeba s nákupem. Tady chodím o berlích, ale venku musím být na vozíku. Obchod je pro mě daleko, tak mi vždycky někdo pomůže,“ říká.

Společně vaříme obědy

Když Petra chce, nalezne soukromí ve vlastním pokoji. Jinak se ale se spolubydlícími potkává hlavně při vaření ve společné kuchyni. „Já potřebuju sedět, takže většinou krájím zeleninu nebo loupu brambory. Spolubydlící z toho pak něco uvaří. Někdo udělá polévku, další dělá hlavní chod,“ popisuje Petra. Snídani či večeři si pak chystá každý sám. Společné večery se pak odehrávají teď v létě hlavně na terase.

Z mistrovství republiky přivezla medaili

Každého návštěvníka musí v Petřině pokoji upoutat slušná sbírka medailí. Věší si je na zeď. „Dělám atletiku, konkrétně vrh diskem a oštěp. Teď jsem byla na mistrovství České republiky. V disku jsem byla třetí, když jsem hodila pět metrů. Za oštěp medaile bohužel nebyla. Tam to byly asi jen tři metry,“ říká členka TJ Březejc s tím, že nějaké medaile si přivezla ze závodu i její dobrá kamarádka.

To, že špatně chodí, si Petra příliš nepřipouští. „Zdraví mám v rámci možností dobrý. Teď pojedu do Slatinic do lázní. Tam mě protáhnou od hlavy až k patě, vymáchají v koupelích, namasírují, a zase mě tak dají dohromady,“ usmívá se Petra.

Jaké služby nabízí Denní centrum Barevný svět?

Chráněné bydlení

Služba je zaměřena na získávání praktických životních dovedností. Během pobytu je klientovi k dispozici asistent a míra podpory je individuální, odvíjí se od oboustranné dohody. Součástí je individuální plán, který vychází z potřeb klienta a je zaměřený na nácvik běžných dovedností.

Denní stacionář

Tady organizace nabízí lidem laskavé a klidné prostředí, podporu v seberealizaci a nezávislosti. Pomocí nácviku sociálních dovedností a nabídky pracovních činností jim napomáhá žít plnohodnotný život, spojený se všemi riziky a podmínkami, v jejich přirozeném prostředí.

Sociální rehabilitaci

Klienti jsou vedeni k osvojení pracovních a sociálních dovedností, které směřují k získání a udržení si vhodného pracovního uplatnění. Součástí nácviku práce je pravidelná docházka, schopnost soustředit se a vykonávat určitou činnost samostatně s ohledem na výsledek, osvojení si a trénování potřebných sociálních dovedností.

Kontakt:

Denní centrum Barevný svět, o. p. s.

Adresa: Okružní 962/13, Třebíč, 674 01

Telefon: 568 423 948

e-mail: barevny-svet@barevny-svet.eu

web: www.barevny-svet.eu

Chcete pomoci?

Organizace potřebuje na svoji činnost každý rok asi 15 milionů. Díky nim může svým klientům pomáhat a začlenit je do společnosti. Pomoci můžete i vy. Jakýkoliv příspěvek můžete poslat na číslo účtu: 2816167339/0800

Fotogalerie
8 fotografií