Zřizovatelem školy je Sdružení Neratov, o kterém psal Blesk v projektu Srdce pro vás v měsíci září. Jde o unikátní naprosto bezbariérovou budovu. „Je dětem ušitá na míru. Z každé třídy je vstup na zahradu, je tu velká šatna pro děti na vozíku, a jelikož máme slepého žáčka, tak máme i vodící lišty. Podařilo se to vychytat se vším všudy,“ říká Bronislava Havlíková, ředitelka Základní speciální školy.

Ze školy do stacionáře

Škola pro děti s postižením z Hradeckého a Pardubického kraje byla původně hned vedle, jenže zájem rodičů převyšoval nabídku. A tak se po dlouhých přípravách vybudovala během dvou let nová budova. „Původně jsme měli ve škole 12 dětí, pak jsme se rozšířili na 18 a sem se jich vejde do čtyř tříd již 24,“ řekla Havlíková.

Škola, kterou vede již od roku 2014, má již několik absolventů a bude jich čím dál více. Malý zlomek z nich možná přejde do chráněných dílen ve vedlejším Neratově, některé však rodiče budou vozit do denního stacionáře Lávka, do kterého se ještě v srpnu vešlo jen pět klientů. Nyní jich mají díky rozšíření deset. „Ne všichni žáci jsou schopni se vzhledem ke svému hendikepu zařadit do chráněných dílen Spolku Neratov. Stacionář je tak pro jejich rodiče vhodnou volbou,“ vysvětluje ředitelka.

Silné vazby mezi žáky a pracovníky 

Nejen všechny možné bezbariérové vychytávky dělají školu v Bartošovicích unikátní. Má i další přednosti. „Unikátnost spočívá v láskyplném přístupu. Mezi žáky, asistenty pedagoga a učiteli jsou tu velmi silné vazby. Přístup a rodinné klima je tu velmi znát. Děti v takových podmínkách umí svým způsobem dělat zázraky, protože nám všem chtějí udělat radost,“ vysvětluje Havlíková.

Musí se naučit sebeobsluhu

Nejen ve škole, ale i v denním stacionáři děti, resp. dospělý klienti nemají mít důvod být v nepohodě. Všichni se tu totiž znají. „Personál zná všechny děti a ví, jak s nimi komunikovat a pracovat,“ říká ředitelka.

V denním stacionáři se o dospělé stará vedoucí Olga Horáková. Společně se třemi kolegyněmi má na starost 10 klientů. „U rodičů bývá předsudek, že tady děti jen nějak pohlídáme. Jenže tady je to o intenzivní práci a opakování toho, co se naučili. Jde o pracovní návyky a především sebeobsluhu, kterou budou potřebovat,“ říká Horáková s tím, že každý má individuální plán.

Co s klienty dělají? „Učíme je logickému myšlení,  procvičujeme jemnou motoriku, pracujeme s fotografií, chodíme na vycházky, klienti se učí nakupovat. Hodně si s nimi povídáme,“ říká vedoucí, podle které je důležitá samostatnost. „I kdyby se měli oblékat třeba půl hodiny, je třeba to opakovat a nacvičovat,“ vysvětluje a doplňuje, že díky stacionáři mohou jejich rodiče chodit do zaměstnání.

Víte, že…

…škola je pro děti se středně těžkým postižením, těžkým postižením, hlubokým mentálním postižením, kombinovanými vadami a poruchami autistického spektra.

 

Pomoci můžete i vy

Sdružení Neratov se neustále rozšiřuje. Posledním úspěšným projektem byla stavba bezbariérové školy pro děti s kombinovaným postižením. Stála 18 milionů a první žáci do ní přišli tento měsíc. Přispět na další skvělé projekty můžete i vy posláním jakékoliv částky.

Kontakt: Sdružení Neratov, z. s. Adresa: Bartošovice v Orlických horách 84, Rokytnice v Orlických horách, 517 61

Telefon: +420 778 054 233

E-mail: sdruzeni@neratov.cz

Web: www.neratov.cz

IČO: 46456970