Na adresu tehdejších pravěkých obyvatel budoucího Brna nešetřili chválou. Jednalo se totiž o přelomovou kulturu. „Do té doby u nás žily pouze komunity živící se lovem a sběrem volně rostoucích plodin a kvůli obživě se musely stěhovat,“ vysvětlila archeoložka Michala Přibylová.

Pravěcí „Brňané“ z mladší doby kamenné si ale už uměli vypěstovat vlastní potravu, postavit trvalé obydlí a ochočit zvířata, v první řadě skot a prasata. Z rostlin zpracovávali textilní vlákna a tkali z nich oděvy. Vyráběli keramické nádoby zdobené vrypy a rytými liniemi. Právě jejich části odborníci na Nových Sadech našli.

„Jejich ručně dělaná keramika měla své mouchy, technologii výpalu se nejspíš učili za pochodu. Ale snaha postarat se o sebe a své živobytí tady byla,“ tvrdí s úsměvem Přibylová.

Archeologové ze sdružení Archaia doklady zručnosti obyvatel z mladší doby kamenné našli v místech, kde vznikne přístavba současného obchodního a administrativního komplexu Titanium. Další průzkum se zaměří také na odkrytí pozůstatků obydlí zdejších pravěkých obyvatel.

Fotogalerie
5 fotografií