Archeologové ze spolku Archaia se skutečně činili. Při průzkumu koryta potoka našli desítky zajímavých nálezů z dějin středověkého Brna. Nechyběla keramika, bota, klíče, mince, nejrůznější nářadí včetně rýče. A také nože. A právě těm se rozhodli věnovat mimořádnou péči.

„Časově můžeme nálezy z Ponávky zařadit od 13. do poloviny 19. století, kdy došlo k posunu koryta jiným směrem,“ uvedla archeoložka Michala Přibylová.

Notně zdevastované železné nože s dřevěnými střenkami zdobené barevným kovem zamířily do laboratoří. Konzervace takto kombinovaných materiálů nebyla procházkou růžovým sadem. „Asi největším problémem je vysušení dřeva tak, aby nedošlo k jeho seschnutí a popraskání,“ vysvětlila konzervátorka Lenka Kosová.

Nalezené nože čekaly na své znovuzrození řadu měsíců. Střenky některých z nich už nešlo díky zubu času zachránit, v nenávratně deformované podobě byly pouze mechanicky očištěny od nečistot a zalakovány.

„Další část nožů byla ponechána v lihových lázních, kde docházelo ve dřevěné části k postupné výměně vody za lih. Po nasycení lihových lázní byly nože umístěny do sáčků s malým otvorem, kde byly injektovány akrylátovou pryskyřicí rozpuštěnou v toluenu a pozvolna vysoušeny. Po stabilizaci všech dřevěných střenek byly železné části nožů obroušeny a zalakovány,“ vysvětlila záchranný postup Kosová.

Není vyloučeno, že výslednou podobu stovky let starých nožů spatří veřejnost na některé z výstav mapujících zvyky a životní styl středověkých obyvatel jihomoravské metropole.

Video: 3D model obličeje barona Trencka