Jde o další mimořádně důležitý nález, postupně odhaluje rozsah a hlavně podobu Brna za knížete Konráda I. (1035 - 1092) zmíněného v Kosmově kronice. „Kromě příkopu byly na ploše odkryty i další zahloubené jámy z období raného středověku, části vrcholně středověké nadzemní stavby a nálezy dokumentující život majitelů usedlosti až po práh novověku," uvedl vedoucí výzkumu Róbert Antal.

Příkop archeologové našli poblíž nedávno odhalené úvozové středověké cesty, která vedla z levého břehu řeky přes brod směrem do Rakouska. „Chronologicky se zdá, že by příkop mohl pocházet ze starší etapy, než je ta Konráda I. Brněnského. Příkop mohl být součástí menší aglomerace, která se později stala součástí Konrádova Brna," upozornil Antal.

Takových nálezů není mnoho

Příkop byl zasypaný keramikou z pozdější doby. Odborníkům se zdá, že cesta vznikla později než tento příkop. Takto starých pozůstatků osídlení zatím nenašli mnoho, i když bylo okolí řeky osídlené už od doby kamenné.

„Je to teprve druhý prokazatelný nález raně středověké aglomerace s opevněným centrem, z druhého břehu řeky máme i jeden nebo dva starší nálezy," podotkl Antal.

Brno za Konráda I.

Raně středověké Brno budoval na sklonku 11. století přemyslovský kníže Konrád. Dnešní Staré Brno se tehdy nacházelo na obou březích řeky. Kde přesně brod byl, zatím archeologové netuší, tok řeky Svratky byl totiž později uměle napřímený.

Šlo o jedno z mála míst, kde bylo možné řeku překonat, další byl až několik kilometrů dále po proudu. Kamenný most zhruba v místě dnešní Vídeňské ulice stál podle Pešky ve středověku až později.

Archeologové se na místo dostali díky tomu, že Nemocnice Milosrdných bratří připravuje stavbu léčebny dlouhodobě nemocných - Dům sv. Jana z Boha.

VIDEO: Odborníci vytvořili skutečnou podobu slavného barona Trencka.