Do Rezervace Dja se přestěhovali samec Pagy, samice Diri a jejich dvouletý syn Harapan. Dočasně budou žít v pavilonu goril, konkrétně v expozici, kterou dosud obývali štětkouni afričtí a kočkodani Brazzovi. Trojice nyní pobývá v zázemí pavilonu a zvyká si na nové prostředí. Návštěvníci by ji mohli vidět v průběhu listopadu. Kočkodani se přesunuli do zázemí jiného pavilonu, štětkouni našli dočasný domov v Zoo Ústí nad Labem.
„Po dlouhých a zevrubných debatách, které jsme vedli také s předními evropskými odborníky na chov orangutanů, jsou přesun těchto tří zvířat a následná přestavba nejlepším možným řešením. Mládě se dostane z dosahu vodního příkopu a oblíbení orangutani budou nadále k vidění,“ uvedl kurátor primátů Zoo Praha Jan Mengr.
Čtvrtá orangutanka chovaná v pražské zoo, 37letá samice Mawar, zůstává v Indonéské džungli. Podle Mengra není vzhledem ke svému pokročilému věku a samotářské povaze kompatibilní s ostatními orangutany. Zoo ji proto nechá v prostoru, na který je zvyklá. „S ohledem na to, že jí samotné nehrozí u vody žádné nebezpečí, jsme se rozhodli ji do začátku stavebních prací nechat v prostoru, na nějž je zvyklá,“ sdělil Mengr.
Po Kawiho utonutí zoo na místě instalovala systém detekující pád do vody, který měl okamžitě upozornit zaměstnance. Prostor hlídali také pracovníci návštěvnického servisu. „I přesto, že je chov lidoopů u vodních bariér léty prověřenou praxí těch nejrespektovanějších zoologických zahrad světa, můžeme jmenovat San Diego, Melbourne, Dublin, Frankfurt, Lipsko či Vídeň, po tragické nehodě bylo nutné přijít s jiným stavebně-technickým řešením expozice,“ uvedl Mašek.
Přípravy
Přípravy na přesun do Rezervace Dja trvaly několik měsíců. Zoo mimo jiné zabezpečila strop expozice ochrannou sítí, instalovala nová lana a vyměnila substrát. Samotný transport orangutanů trval 45 minut a obešel se bez komplikací. Zvířata do přepravních beden nastoupila dobrovolně díky pravidelnému tréninku s chovateli, nebylo proto nutné je uspávat.
Orangutany chová pražská zoo takřka nepřetržitě od roku 1961. Tato kriticky ohrožená zvířata jsou největší vysloveně stromoví savci, kteří na zem slézají jen zcela výjimečně a velice neradi. V korunách stromů tráví většinu života. Typická je pro ně dlouhá splývavá rezavá srst.


















