Za plotnou v restauraci The Yard Lounge & Dining, součásti hotelu Courtyard by Marriott Brno, je jako ryba ve vodě. Když ho člověk pozoruje, připadá si, že sleduje natočený film, který někdo pustil ve dvojnásobném zrychlení. Krájí, míchá či griluje s velkou hbitostí. Každý pohyb má přitom předem dobře promyšlený.

Zajíček zdůrazňuje, že vítězství v prestižní soutěži mu přináleží jen částečně. „Měl jsem jen to štěstí, že mé jméno je napsáno v popředí. Zasloužil se o něj ale celý můj tým, tedy čtrnáct kuchařů plus pomocníci, kteří se mnou připravují pokrmy. Bez nich by to nešlo,“ tvrdí skromně.
Video
Video se připravuje ...

Brněnský šéfkuchař Radovan Zajíček, čerstvý držitel ocenění Europe Chef of the Year, při práci v kuchyni. Hynek Zdeněk, blesk.cz


Čerstvé ryby jsou základem

Brněnský šéfkuchař proslul zejména pokrmy z ryb. „Nejsme sice přímořský stát, ale dnešní dodavatelé jsou velmi šikovní. Není proto problém zpracovávat čerstvé ryby, jako jsou pražmy, mořské vlky či svatého Petra. Nyní máme objednaného i mečouna,“ vypočítal některé z ryb Radovan.

Rodák z Olomouce přitom přiznává, že není rozeným talentem. „Můj první steak z roštěné dopadl hrozně, protože jsem na něj použil nevhodné maso. Bylo to pak tvrdé, jak bota. Ještě jsem nevěděl, že se roštěná nesmí dusit,“ přiznal se smíchem historku na první vaření, když mu bylo 12 let.

Učil se od vyhlášených mistrů

K úspěchu se Zajíček propracovával postupně. Zkušenosti získával v restauracích v Anglii, Španělsku, Rakousku či Francii. Měl přitom možnost učit se od předních šéfkuchařů včetně těch oceněných michelinskými hvězdami. Několik let působil i na prestižních zaoceánských lodích.

Šéfkuchař má rád jídla, která jsou v základu jednoduchá, ale přitom velmi chutná. „Pochutnám si na rybě na grilu, jen s mořskou solí a olivovým olejem. Mám rád i steaky, svíčkovou, nebo třeba vrabce,“ dodal na závěr pro Blesk.

Marriot International je největší síť hotelů na celém světě. Tvoří ji sedm tisíc převážně luxusních hotelů a ubytovacích zařízení. Nabízí přes 1,3 milionu pokojů. Působí ve 131 zemích světa a zaměstnává 180 tisíc zaměstnanců.
Fotogalerie
10 fotografií