Vyznamenání předal osobně velvyslanec Alexander Grubmayer. Vokřál se jako brněnský primátor v roce 2015 při 70. výročí vyhnání brněnských Němců chopil iniciativy českých studentů a aktivistů, kteří už několik let organizovali pamětní akce k tzv. brněnskému pochodu smrti ze 30. května 1945. Šli od Mendelova náměstí u augustiánského kláštera v Brně do 30 kilometrů vzdálených Pohořelic.

„Jsem velmi rád, že nejen moji práci, ale celého předchozího vedení města, oceňuje náš nejbližší příhraniční soused, tedy Rakousko, kam odešla řada vyhnaných Brňanů. Těší mě, že se vztahy mezi těmito zeměmi stále zlepšují. Je moc hezké sledovat emoce pamětníků, kteří se pravidelně účastní těchto vzpomínkových akcí,“ reagoval bezprostředně po převzetí ocenění Vokřál. 

Pochod smíření

Brno také v rámci iniciativy usmíření pozvalo vyhnance a jejich potomky k symbolickému pochodu smíření v opačném směru, tedy z Pohořelic do Brna. V letech 2016, 2017 a 2018 se uskutečnily pamětní akce, kterých se Vokřál vždy účastnil a obrátil se na účastníky v českém a německém jazyce.

Vokřál už za stejné zásluhy dostal v roce 2016 Velký kříž Spolkové republiky Německo. Brněnské zastupitelstvo schválilo v květnu 2015 Deklaraci smíření a společné budoucnosti, ve které vyjádřilo lítost nad divokým odsunem německy mluvícího obyvatelstva.

Divoký odsun postihl 20 tisíc osob

Divoký odsun, který se odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít téměř 20 tisíc Němců. 

Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí mezi pěti až deseti tisíci. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí.

Video: Vzpomínky na okupaci Československa v roce 1939 v brněnské káznici

Fotogalerie
6 fotografií