„Zhruba před rokem jsme začali přemýšlet, jak oslavit 20. výročí Česko-německého fondu budoucnosti. Chtěli jsme ukázat, že dobré česko-německé vztahy nejsou jen nějakou abstraktní politickou záležitostí, ale že je to živé sousedství plné zajímavých aktivit a lidí kolem nich,“ vysvětlovala popud k uspořádání této akce Silja Schultheis z Česko-německého fondu budoucnosti.

Velká párty na mostě

Myšlenka se stala skutečností.Češi a Němci proměnili Mánesův most v jednu velkou pěší party. Zatímco někteří poslouchali debaty v tramvaji uprostřed mostu, další dali přednost uvolněnější zábavě při poslechu živé kapely. Pódií bylo na mostě hned několik. „Je super, že si každý může najít svého interpreta, svůj hudební styl. Skvělá akce,“ chválila pořadatele Pražanka Kateřina. Během dne vystoupili například Mydy Rabycad, Ondřej Ruml nebo Kraftklub.

Hudba stmelila Čechy a Němce dokonale. Jeden zpěvák dokonce vybídl obecenstvo k objetí. To pak s nadšením skákalo po řadách s rukama na ramenou svých sousedů. „Bylo to úžasné. Ta energie. Kdo by to byl řekl, že to bude taková zábava,“ neplýtval superlativy Dominik. Rozjaření Němci pak se zpěvem a tanečky pokračovali při cestě tramvajemi do centra. Až se na ně někteří pasažéři rozkřikli, aby je ukáznili.

Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Takhle to v sobotu žilo na Mánesově mostě Eva Fornálová

Kladete si otázku, proč byla akce právě na Mánesově mostě? Pořadatelé vsadili na symboliku. „Mosty spojují lidi, překlenují příkopy a umožňují kontakt lidí z různých břehů. Tedy přesně to, co dělá i Česko-německý fond budoucnosti,“ vysvětlovala Silja Schultheis.

Mánesův most měl výhodu v parcích, které se nacházejí na jeho koncích. Do těchto parků umístili organizátoři například divadelní scénu a stánky s občerstvením. Navíc se odsud snadno odkláněla doprava, kdy tramvajové linky č. 2 a 18 dané místo objely po Čechově mostě. Odkloněná doprava tady bude až do neděle 3. června do desáté hodiny ranní.

Podívejte se, jak to tady vypadalo:

Fotogalerie
31 fotografií