Velkolepá akce, která se chystá ke Dni dětí, potěší malé i velké dopravní nadšence. Kdy jindy si totiž budou moci dopřát jízdy historickými vláčky s lokomotivami jak ze Šumavských pohádek do Modřan? Nebo se svézt motorovým vozem do areálu depa metra Kačerov? Nejen na to láká DPP, ČD i ROPID.

Jezdit bude historické metro, autobus i tramvaje

V sobotu bude trasou linky C mezi Florencí a Kačerovem tam a zpět jezdit historická souprava metra. DPP zároveň nasadí i dvě soupravy historických tramvají po trase Nádraží Braník – Karlovo náměstí – Václavské náměstí – Masarykovo nádraží až do Bílé labutě, odkud budou tramvaje jezdit zase nazpět.

Mimo toho se do ulic Prahy vypraví i autobusoví veteráni. Kloubový Ikarus nebo Karosa ŠD 11, kterou bylo za socialismu možné vidět takřka den co den, budou jezdit mezi Nádražím Braník a Pražského povstání. Kromě nich bude zprovozněna i zvláštní autobusová linka, která propojí Kačerov a Nádraží Braník. Zatímco metrem se svezete za běžné jízdné MHD, jízdy tramvajemi a autobusy jsou zcela zdarma.

Historické lokomotivy v Praze

ČD pro děti vypraví historickou vlakovou soupravu, kterou povezou parní lokomotiva „Velký bejček“, která byla v provozu ještě do 80. let, spolu s motorovou lokomotivou „Karkulka“, která vznikala v 50. letech.

Vlaková souprava projede v rámci dne hned sedmkrát trasu mezi stanicemi Praha-Braník a Praha-Modřany. Poslední vlak z Braníka, který vyrazí v 17:01 sveze cestující až do Vršovic. V soupravě přitom nebude chybět bufetový vůz, takže o občerstvení bude postaráno. V případě svezení se platí zvláštní jízdné.

Pestrý doprovodný program

Den dětí v Braníku a na Kačerově bude probíhat v sobotu 2. června od 9:30 až do 17 hodin. Kromě jízd historickými vozidly si nadšenci budou v Braníku moci užít třeba i jízdy motoráčkem nebo tzv. Kinematovlak. Vyzkoušet si také bude možno šlapací drezínu. Součástí Dne dětí budou i všelijaké soutěže o drobné ceny, skákací hrad či divadelní vystoupení dětí z DDM Prahy 5.

V areálu kačerovského depa bude pro návštěvníky připraven hudební a divadelní program, fotokoutek nebo kouzelnický workshop. Vystoupí například kapela BlueGreen Band nebo kouzelník Pavel Kožíšek.
Fotogalerie
33 fotografií