Jen třináct dní poté, co oslavila své třicáté sedmé narozeniny, maminka dvou dětí zemřela. Příběh Anny Trechové není veřejnosti příliš známý. Možná i kvůli tomu, že byl označen za dopravní nehodu.

„Anna Trechová 21. srpna kolem 21:20 hodin jela jako spolujezdkyně v osobním automobilu na silnici Znojmo–Brno. U obce Tasovice vůz předjížděl kolonu ruských tanků, přičemž v protisměru jela další vojenská kolona,“ říká historik Milan Bárta.

Jeden z tanků auto přejel, přimáčkl z pravé strany. „Dobová zpráva Veřejné bezpečnosti konstatuje, že Anna Trechová byla na místě mrtvá,“ říká historik a dodává, že oběť okupace Annu Trechovou nemusel zabít tank, ale brutální zacházení sovětských vojáků.

Syn oběti Jan Trecha, kterému bylo v roce 1968 čtrnáct let, uvádí, že dle svědectví lékaře ze znojemské nemocnice přivezli ruští vojáci oba zraněné ve vozidle GAZ před nemocnici, kde je doslova vysypali na chodník,“ říká Bárta.

Anna Trechová údajně ještě žila a při tomto pádu došlo k přerušení míchy. Rodina se se smrtí milované ženy a maminky jen tak nesmířila. „Manžel Trechové se synem se pokoušeli dohledat viníky,“ říká odborník z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vdovec a syn oběti několik dní po události dokonce zajeli na místo, kde se nacházela početná sovětská tanková vojska. „Sovětský důstojník jim však pouze sdělil, že dotyční vojáci se tam již nenacházejí,“ osvětluje Bárta.

Fotogalerie
14 fotografií