Debnár vezl 21. srpna 1968 autem svého pětiletého syna domů z chaty. „Kolem čtvrté hodiny odpoledne se ho v  Jedovnické ulici v městské části Brno-Líšeň, nedaleko závodu v němž pracoval, pokusil zastavit sovětský voják na hlídce,“ říká historik Milan Bárta.

Elektrikář Debnár se snažil dojet do obce Hostěnice v okrese Brno-venkov, kde s rodinou bydlel. „Voják zahájil na vůz střelbu, protože muž podle mínění vojáka nezareagoval dostatečně rychle. Usmrtil jej hned na místě,“ tvrdí odborník.

Voják se choval nepříčetně. „Dále zbraní ohrožoval i občany, kteří se seběhli, aby oběti pomohli. Střílel dokonce i na přivolanou sanitku,“ vypráví historik nepochopitelný příběh, kdy bezdůvodně zhasl lidský život.

Pětiletý Debnárův syn přežil, ale odnesl si obrovské trauma do života. „Malý chlapec musel ve voze s mrtvým otcem zůstat ještě déle než hodinu, než se mu podařilo utéct a schovat se v blízké cihelně,“ líčí Bárta.

Absurdní bylo vysvětlení zločinu. „Podle sdělení sovětských orgánů sestře Debnára Anně Koudelkové, bývalé partyzánce a nositelce mnoha čs. i sovětských vyznamenání, fotografoval její bratr postavení okupačních jednotek pro diverzní účely,“ říká historik.

Vojáci údajně stříleli jen na pneumatiky ujíždějícího vozu a nijak nepochybili. Šetření čs. bezpečnosti však toto tvrzení vyvrátilo. „Ještě v srpnu 1968 se VB obrátila na velitele sovětských vojsk v Brně generálporučíka Ivanova se žádostí o zahájení vyšetřování. Nikdy se nedočkala  odpovědi,“ uzavírá odborník.

Fotogalerie
22 fotografií