„Na cestu se vydáme 7. listopadu. Nejprve se zastavíme u vrchního kaplana Armády České republiky Jaroslava Kníchala, který této cestě požehná. Na Vítkově poté vezmeme zeminu, která bude následně společně s lavičkou uložena ve Velké Británii,“ uvedl organizátor akce Petr Něnička z Vlkoše.

Cílem výpravy bude hřbitov v Brookwoodu. „Vzpomínkvou lavičku tam budeme instalovat v den, kdy se slaví Den válečných veteránů, tedy 11. listopadu. Připomene tím naše válečné hrdiny, kteří bojovali za svobodu Evropy,“ upřesnil Něnička.

Vzpomínkových laviček válečných veteránů nechal Něnička instalovat v České republice už 35, další dvě jsou v zahraničí. „Jsou například v kryptě Cyrila a Metoděje v Praze, v Arcibiskupství pražském, na vojenské základně Bagram v Afghánistánu, či u památníku Slovenského národního povstání v Banské Bystrici,“ doplnil ředitel Military muzea ve Vlkoši.

Něnička na válečné veterány upozornil v loňském roce monstrózním vlčím mákem, který vytvořilo balónky téměř 2 tisíce lidí. Dlouhodobě upozorňuje, že 11. listopad je už od roku 1919 vyhrazen Válečným veteránům. Mrzí ho proto, že si toto datum u nás lidé spojují hlavně se Svatomartinským vínem.

VIDEO: Před rokem »vyrostl« díky iniciativě Petra Něničky největší vlčí mák v České republice, který připomenul válečné vetrány.
Video
Video se připravuje ...

Rekordní vlčí mák na počest válečných veteránů v Kyjově Blesk - Hynek Zdeněk

Fotogalerie
6 fotografií