Co byste měli vědět o pěnových matracích? 

Pěnové matrace jsou výrobky, které se staly velmi oblíbenými díky svým jedinečným výhodám. Rádi vybíráme právě takové modely, protože jsou k dispozici v mnoha velikostech a typech a široký výběr umožňuje přesně upravit parametry podle vašich potřeb. Zajímavé je, že tyto typy matrací jsou vyrobeny z různých typů materiálů. Mezi pěnovými matracemi v obchodech jsou jak matrace různých velikostí, tak matrace vyrobené z různých typů materiálů, m j.:

• polyuretanová pěna

• tvarová paměťová pěna

• teplá a studená pěna

• masážní HR pěna

Z hlediska funkčnosti a dlouhé životnosti stojí za zmínku, že pěny jsou materiály s nadprůměrnou životností. Pěnové matrace, díky nim se vyznačuje celá řada vlastností, a to zaručuje, že každý najde takové pohodlí, jaké od moderní matrace očekává.

Výhody moderních matrací

Pohodlná pěnová matrace se přirozeně přizpůsobuje tělu a umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti. To se následně projeví v kvalitnějším a zdravějším spánku. Každý z nás by se chtěl ráno probudit odpočatý a plný energie do nového dne. U starších typů pěnových matrací panuje přesvědčení, že jsou méně odolné než pružinové matrace a rychleji se deformují na povrchu, což má negativní vliv na pohodlí. Matrace z moderní pěny poskytují plně komfortní, ale také - a možná především - zdravý noční odpočinek. Vlastnosti pěnových matrací, jako je přizpůsobení se tvaru a hmotnosti těla, zaručují správnou polohu páteře, končetin, krční páteře a hlavy. 

Pěnové matrace pro mládež  

Samostatná matrace bude dobrou volbou do pokoje staršího dítěte nebo dospívajícího teenagera. Takovou matraci může úspěšně používat i dospělý člověk s normální stavbou těla. Pro mládež jsou doporučovány zejména pěnové matrace 120 × 200 s latexovou vrstvou pro jejich antialergické vlastnosti a snadné čištění. Latex je přírodní surovina získávaná z kaučukovníku, existují však i syntetické varianty tohoto materiálu. Proč se vyplatí vybírat latexovou matraci pro teenagera? Především skvěle odvádí vlhkost, což může být pro uživatele během dospívání docela výhoda. Výhody tohoto modelu poznají i rodiče alergiků. Ačkoli jsou samostatné matrace o šířce 90 cm určeny pro jednu osobu, většina z nich nabízí několik zón tuhosti, takže představují dobrou oporu páteře pro mladé, vyvíjející se tělo.

Na co se zaměřit při nákupu nové matrace? 

Při výběru nové pěnové matrace se vyplatí věnovat pozornost především materiálům matrace. Polyuretanové pěny mohou mít několik druhů, které se liší svou pružností, houževnatostí, velikostí pórů, ale především hustotou. Právě hustota pěny určuje tuhost matrace a ovlivňuje její životnost. pro osoby se standardní stavbou těla do 80 kg se doporučují pěnové matrace s jinou hustotou než pro osoby těžší než 96 kg. Podrobnosti naleznete v popisu požadovaného modelu. Silnější pěnové matrace vyžadují lepší větrání než klasické pružinové matrace. Abyste zabránili hromadění vlhkosti a růstu plísní a roztočů, nezapomínejte na pravidelné větrání ložnice a zajištění cirkulace vzduchu v místnosti. Matrace vydrží déle, pokud se bude dbát na její údržbu v souladu s doporučeními výrobce.