Kdo rezignuje na návrhy domů, jako by stavěl naslepo

Proč mají mít vysněné bydlení pouze „vyvolení“, kteří se těší dobrému finančnímu zdraví? Ve skutečnosti by měli svou domácnost plánovat všichni. Ti, kteří mají jen obvyklé výplaty, potřebují návrhy domů dvojnásob.

Pokud totiž vynecháte vizualizaci a přejdete rovnou k projektové dokumentaci, tak vás nejspíš čekají zbytečné problémy už během stavby. Rovněž po nastěhování se projeví nedomyšlená řešení. Jejich odstraňování vás pak vyjde mnohem dráž, než kdybyste na začátku zaplatili architektovi za odborné návrhy. Domů byste se pak vraceli s pocitem klidu, protože by vás tam nebily do očí polovičaté nápady a z toho plynoucí kompromisy, které jste museli podstoupit, jen aby dům konečně stál.

Chcete-li vést spokojený život, tak jako úspěšní lidé, nešetřete na nesprávných místech, ale naopak tam investujte. Objednejte si návrhy domů u člověka, který vystudoval architekturu. Vyberte si někoho zkušeného, kdo svým zákazníkům pravidelně vymýšlí designová zařízení a hospodárná technologická řešení na míru. Takový odborník sice požaduje adekvátní odměnu, na druhou stranu se vám ale bohatě vyplatí. S ním se totiž vyhnete bezesným nocím, partnerským hádkám, které často končí rozvodem, a nečekaným platbám včetně dražšího provozu domácnosti například kvůli nedostatečné izolací.

Z projektu nepoznáte, jak bude domácnost vypadat. To vám ukáží jen návrhy domů

Bez projektové dokumentace a úředních povolení se legálně stavět nedá. Na druhou stranu bývá projekt pro laiky dosti nepoužitelný, protože z něj nezískají žádnou konkrétní představu o vzhledu svého domova. A přesně to je příčina budoucích potíží a průtahů při stavbě. Pokud totiž máte v objektu řemeslníky a najednou zjistíte, že dělají něco úplně jiného, než jste si mysleli, tak se musí celá akce odpískat. To se stavební firmě ani vám samozřejmě nelíbí. Takže se to snažíte oboustranně rychle vyřešit, aby se neprodloužil termín dokončení. Celé to obvykle vede k navýšení rozpočtu a výsledek pak stejně nebývá uspokojivý. A přesně tyto stresy, extra platby či nedej bože pozdější nastěhování vám s návrhy domů nehrozí.

Představte si situaci, kdy v pronajatém bytě platíte nájem ve výši 20 tisíc korun měsíčně o rok déle, než jste očekávali. To pak najednou chápete, že je to přesně ta částka, kterou jste takzvaně „ušetřili“ za návrhy domu. Kdybyste tyto prostředky naopak investovali, tak bydlíte o rok dříve ve svém. A veškeré další úspory nebo jen vyhnutí se konfliktním situacím, k nimž na stavbě logicky dochází, by pak znamenaly reálné úspory a také by vám přinesly kvalitnější výsledek práce.

Návrhy domů vám zkrátka zprostředkují jasné představy o tom, jak vaší rodině zabezpečíte vyhovující bydlení. Novostavbu s nimi zpravidla dokončíte v termínu a dodržíte původní rozpočet. Navíc získáte vysněné bydlení, tak jako celebrity. Jejich úspěch totiž tkví v tom, že svůj život aktivně plánují a řídí. Pak se nestávají hříčkou osudu. Poučte se od těchto schopných lidí a zařiďte si bydlení chytře jako oni.