Úspora místa dveřmi

Ač to zní zastarale nebo nemoderně, jedním ze způsobů jak ušetřit mnoho místa jsou harmonikové dveře. Můžeme si je představit jako zasouvací panely, které se následně otočí k sobě a odsunou na stranu, pokud se jedná například o prosklené velké dveře na terasu, nebo jako jednoduše složené odhrnovací dveře na stranu, jak je známe od našich babiček. Dnes se již ale vyrábějí nejen z mnohem lepších materiálů, ale také s daleko lepšími tepelnými a izolačními vlastnostmi, nemluvě o zvukotěsnosti.

Tím, že jsou tak skladné, je možné použít je na skutečně velké plochy, například na terasové dveře nebo na průchod mezi zdí domu do garáže či do zahrady. Jejich vynikající vlastnosti zajistí, že teplo zůstane uvnitř, zatímco my budeme mít v sezóně pohodlný prostor na přenos piknikového koše, kočárku, nebo například nákupu.

Konstrukce

Harmonikové dveře se dnes konstruují tak, aby jejich účel vyhovoval jak uživatelům, tak architektům a montérům. Jsou jednoduše ovladatelné z pohledu uživatele, snadno montovatelné z pohledu odborníka a dodávají prostoru jedinečné světelné i užitkové vlastnosti z pohledu architekta.

Můžeme je otevírat ven i dovnitř podle toho, jak se nám to dispozičně hodí. Design těchto dveří je nejen praktický, ale také moderní, protože můžeme zvolit libovolnou konfiguraci křídel.

Dnes nejběžnějším řešením je buď rohové nebo celostěnové zavěšení s tříkomorovou hliníkovou konstrukcí a vysokou tepelnou izolací. Maximální rozměry, kterých mohou harmonikové dveře nabýt, jsou na výšku 3 000 mm a šířku 1 200 mm, a to s uchycením skla s šířkou od 13,5 do 61,5 mm. Kování je uzpůsobeno tak, aby bylo nejen snadné z hlediska ovládání dveří, ale také bezpečné a odolné vůči mechanickému poškození nejen s přihlédnutím k možným vloupáním, ale hlavně také s ohledem na hmotnost. Jeden dílec dveří totiž může vážit až 120 kg, pokud se bavíme o celostěnových řešeních. Prahy mohou být zabudovány klasicky, s dovíracím těsněním nebo v nízké variantě.

Bydlete chytře

Pokud se tedy rozhodnete bydlet jakkoliv, zauvažujte nad tím, že méně je někdy více. A to nejen co se týká množství vašich elektrických spotřebičů, oblečení a dalších materiálních statků, ale také prostor, které vám doma zabírají neuváženě rozvržené stavební prvky.