Výhody myčky na nádobí

Nejprve se podíváme na hlavní výhody, které nám tento spotřebič může přinést.

  • Šetření času – Tím největším benefitem je stoprocentně úspora času. Nemusíte u dřezu trávit desítky minut. Jednoduše naskládáte nádobí dovnitř, vložíte tabletu a zapnete.
  • Šetření vody a energie – Jejím používáním ušetříte mnohem více vody a energií, čímž nejen snížíte náklady, ale také tím prospějete životnímu prostředí.
  • Hygiena – Vzhledem k vysokým teplotám, se kterými myčka pracuje, dosahujete lepších hygienických podmínek. Jelikož vyšší teplota pomáhá zničit více virů a bakterií.

Nevýhody myčky na nádobí

Bohužel i zde se najde několik věcí, se kterými si myčka na nádobí neporadí.

  • Pořizovací náklady – Dlouhodobě se sice jedná o velmi výhodnou investici, ovšem musíte počítat s poměrně velkým výdajem při pořízení. Následně je potřeba kupovat pouze tablety a čas od času sůl do myčky.
  • Zabírá prostor – Pokud máte malou kuchyň a trpíte nedostatkem místa, pak pro vás může být problém najít pro ni vhodný prostor. Přece jenom i ta nejmenší myčka potřebuje celkem dost místa, navíc je potřeba ji napojit na vodu, což občas ještě více omezí výběr, kam s ní.
  • Neumyje vše – Ani tento spotřebič není dokonalý a neporadí si se všemi materiály. Například není vhodné do myčky dávat nádobí, které je vyrobeno ze dřeva a také z některých druhů plastů. Jednoduše jim vysoká teplota, která se zde nachází, neprospívá a mohlo by dojít k nevratnému poškození.

Autor: AdobeStock

Výhody mytí nádobí v ruce

Nyní se přesuneme na manuální mytí a výhody, které jsou s tím spojeny.

  • Okamžité řešení – Pokud potřebujete umýt jen pár kousků špinavého nádobí, tímto způsobem to bude mnohem jednodušší. Navíc nemusíte čekat, až se myčka naplní a můžete ji zapnout. Co potřebujete, tak máte prakticky ihned zase k dispozici.
  • Umyjete prakticky cokoli – Ať už jde o jakýkoliv materiál, tak při způsobu mytí nádobí v ruce se nemusíte bát, že by se při této činnosti, jakkoliv poškodilo (samozřejmě pokud nejste extrémně nešikovní a nerozbijete jej).
  • Nízká počáteční investice – Pro mytí v ruce vám stačí pouze dřez, houbička na nádobí a čisticí prostředek. Investice pro to, abyste mohli začít, jsou tedy minimální.

Nevýhody ručního mytí nádobí

Jako všechno i zde se najde několik nevýhod, které je potřeba brát v potaz.

  • Vysoká spotřeba – Ať už jde o energie nebo vodu, je obecně známo, že při ručním mytí nádobí jich spotřebujete daleko více než při použití myčky.
  • Náročnost na čas – Ve většině případů strávíte u dřezu více času, než byste sami chtěli. Tím více, pokud máte vícečlennou rodinu a logicky tak i více špinavého nádobí. Takhle můžete strávit mytím klidně i několik hodin týdně, což je čas, který by se rozhodně dal využít jinde a lépe.

To, jestli k mytí špinavého nádobí zvolíte myčku nebo své ruce, ve výsledku záleží pouze na vašich osobních potřebách a preferencích. Oba způsoby mají své výhody a nevýhody, se kterými jsme vás seznámili, a nyní je jen na vás, který vám více vyhovuje.