Když si potřebujete půjčit

Taková půjčka je nejsnadnější cestou k financím, když něco nutně potřebujete, ale nemáte na to dostatečně našetřeno. K tomu, aby vám někdo půjčil, potřebujete mít dostatečný příjem a stabilní zaměstnání, které je jakousi zárukou, že budete mít na splátky. Jenže půjček je na bankovním trhu mnoho, vybrat si tu pravou může být pěkně tvrdý oříšek.

Naštěstí se dají jednotlivé nabídky porovnat a zjistit, která z institucí nabízí ty nejlepší podmínky. Hodně o nich napoví právě RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů.

Co se ukrývá pod RPSN?

Se zkratkou RPSN se setkáte ve všem, co se týká spotřebitelských úvěrů, jde o hodnotu, kterou byste rozhodně měli sledovat a využít ji k porovnání nabídek. Napoví totiž hodně celkových nákladech na úvěr. Instituce, které půjčky nabízí, jsou povinné spotřebitele o RPSN informovat.

Víte, že ukazatel RPSN byl zaveden právě proto, aby žadatel o půjčku mohl jednoduše porovnat nabídky a zjistit, která z nich je pro něj nejvýhodnější? To se totiž nedá zjistit jen z úrokové sazby, i když si to mnozí myslí.

Ukazatel RPSN v sobě ukrývá:

  • Úrok
  • Strukturu splátek jistiny
  • Poplatek za posouzení žádosti o úvěr
  • Administrativní poplatky, které se vážou k uzavření smlouvy
  • Poplatky za převod peněžních prostředků
  • Poplatky za vedení úvěrového účtu
  • Platbu za pojištění schopnosti splácet
  • Platbu provizí

Na druhou stranu si musíme říct, že některé poplatky v RPSN nenajdeme. Jde třeba o odměnu odbornému odhadci ceny nemovitosti, kolek pro katastrální úřad, v některých případech v RPSN nemusí být zahrnuto ani pojištění schopnosti splácet. Je tak velmi důležité pročíst si smlouvu a další dokumenty vztahující se k půjčce.

Autor: Unsplash

Jak RPSN vypočítat a jaké RPSN je dobré?

Obecně platí, že čím je RPSN nižší, tím je půjčka výhodnější. Výpočet ale není tak jednoduchý, je třeba zohlednit výši půjčky, počet splátek a jejich výši, poplatek za uzavření smlouvy, pravidelné měsíční poplatky a další náklady spojené s úvěrem.

Víte, že RPSN se udává v procentech a když už ji sledujete, je dobré se také podívat na úrokovou sazbu? Můžete se totiž u půjčky setkat s velmi nízkým úrokem, ale vysokým ukazatelem RPSN. Taková půjčka by vás vyšla draho. Čím víc se od sebe tyto dvě hodnoty liší, tím víc pak uhradíte na poplatcích. Tak si na to dejte pozor.