Jak konsolidace funguje

Konsolidace je sloučení všech půjček do jedné velké. Společnost, která konsolidaci nabízí, za vás všechny vaše dluhy uhradí a vy jí následně budete dluh splácet. Konsolidovat lze nejen klasické půjčky, ale také kreditní karty či kontokorent. Dokonce lze sloučit dluhy v rámci jedné rodiny.

Malé půjčky nebo leasing obvykle konsolidovat nelze. Setkat se můžete s rozdílnými podmínkami u různých nabídek. Někde vám neprojdou ani půjčky u nebankovních společností.

Proč jít do konsolidace

  • Měsíční splátky se sníží

Snížení měsíčních splátek vám pomůže vyjít každý měsíc s výplatou a dluhy postupně splácet. Z uspořených peněz máte možnost vytvořit finanční rezervu.

  • Splácíte jen jeden úvěr

Splácení více úvěrů je nepřehledné, snadno se vám stane, že na nějaký zapomenete a dostanete pokutu za prodlevu ve splácení, což ve vaší situaci rozhodně není žádoucí.

  • Ušetříte za transakční náklady

Poplatky za vedení účtu nebo za výpisy jsou zbytečné výdaje, které sice nejsou markantní, ale ve vaší situaci se počítá každá koruna.

  • Nastavíte si délku splácení

Ke konsolidaci můžete přistupovat jako k nové půjče. Délka splácení tedy bude odpovídat vašim aktuálním finančním možnostem.

  • Konsolidovat lze až na výjimky téměř vše

O možnostech vás vždy informuje konkrétní společnost, ale záběr je opravdu široký, tak máte velkou šanci na vyřešení všech problémů najednou.

Podmínky pro konsolidaci

Konsolidace je skvělým řešením pro zadlužené, ale není pro všechny. Záznam v registru dlužníků nebo neschopnost doložit trvalý příjem rapidně snižují vaše šance na získání tohoto typu úvěru.

Pro konsolidaci půjček musíte mít minimálně dvě půjčky, maximální počet není u většiny společností omezen. Celková suma dluhu nesmí překročit půl milionu, najdou se však výjimky, a konsolidovat lze až do výše jednoho milionu korun. V tomto případě je však třeba ručitel nebo nemovitost do zástavy.

Maximální doba splatnosti je 120 měsíců. Natahování úvěru na delší dobu však nemusí být výhodné. Čím déle platíte, tím vyšší částku přeplácíte. Pro případ dřívějšího splacení půjčky si najděte poskytovatele, který nemá tento úkon zpoplatněn.

Pozor na nevýhodné nabídky

Aby vám konsolidaci přiklepli, tak musíte splňovat určité podmínky. Pokud máte záznam v registru dlužníků za pravidelná prodlení ve splácení, tak nejste věrohodný klient a nemůžete čekat žádný extra výhodný úrok. Výši si můžete ověřit na kalkulačce úvěru.

Konsolidace je pro řadu lidí poslední šance na vymanění se z dluhů. Nicméně je třeba počítat s tím, že se vám sice sníží měsíční splátka. Na druhou stranu se však úměrně tomu prodlouží doba splatnosti a tím i částka, kterou ve finále přeplatíte. U konsolidace tedy naplatí, že automaticky zaplatíte méně, ale budete mít splátky pod kontrolou.