Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak přistupovat k psí výživě? Vědecky!

 (Autor: Getty Images)
4. listopadu 2021
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Jídlo ovlivňuje zdraví i pohodu psů stejně tak, jako nás. Nejlepší přítel člověka navíc neumí česky, proto se musí o nejlepší krmivo a správnou velikost porcí starat jeho majitel. Jenže jak na to? Jaký typ krmení nebo jakou značku zvolit a na čí rady vlastně dát, když je kolem nás tolik různých názorů? A co různé mýty, které o psí výživě kolují? Pomoci nám může věda! Díky nejnovějším analýzám z největšího vědeckého centra na světě Waltham Petcare Science Institute je možné vyrobit vyváženou a pestrou stravu a dopřát každému psovi to, co je pro něj nejlepší.

Jaké jídlo, takový pes

Vztah mezi výživou a zdravím by nejspíš vyvracel málokdo, přesto se můžeme překvapivě často setkat s “psími vysavači”, tedy s pejsky, kteří jsou krmeni zbytky od stolu svých páníčků. Strava lidí je ale většinou příliš slaná, kořeněná a pro psy celkově nevyvážená. A i to, co může být dobré pro člověka, obvykle nebývá dobré pro psy. Jejich zažívací ústrojí a celý organismus se od toho lidského značně liší, a tak je k němu potřeba přistupovat. Tím to ale ani zdaleka nekončí. Záleží samozřejmě i na tom, jaké plemeno psa máme, jaký je věk psa a v jaké je kondici.

Foto:  Mars Czech s.r.o.

Ani svět psů není imunní vůči různým novinkám a trendům. Populární je v současnosti příklon k jednoduchosti. Pokud jde o psy, jedním z velkých trendů poslední doby, který hlásá návrat k přirozenosti, je tzv. barfování. Myšlenka spočívá ve snaze přiblížit se co nejvíce přirozené stravě jako v divoké přírodě. Zní to jednoduše, ale na první pohled je vidět hned několik problémů. Za hlavní problém můžeme považovat samotný fakt, že pes není divoké zvíře, ale zvíře vyšlechtěné člověkem a na soužití s ním zvyklé. A to ani nemluvíme o rizicích nákazy, jaké s sebou konzumace syrového masa obecně nese.

Velkým úskalím barfování a domácího vaření pro psy obecně je vhodná skladba jídla tak, aby obsahovalo všechny důležité živiny, navíc ještě ve správných poměrech. A to je právě kámen úrazu, protože pro naprostou většinu majitelů pejsků by sestavování přesně vyvážené dávky krmiva na míru konkrétního psa představovalo těžko řešitelný problém. A navíc problém možná zbytečný, když je k dispozici dostatek krmiv, která lze snadno dávkovat a která mají vyvážené složení. Vybírat můžete z granulí, konzerv, kapsiček nebo speciálních pamlsků pro péči o zuby například od značky Pedigree.

Foto:  Mars Czech s.r.o.

TOP 5 mýtů o psí výživě

1. Nejlepší výživa je ta bez konzervantů

Pokud jde o granule, bez konzervantů je nevyrobíte. Potřebují stabilizátory tuků, jinak by se po otevření balení granule zkazily za pár dní. Oproti tomu konzervovaná strava je stabilizována pouze konzervačními teplotami. Alespoň v případě produktů společnosti Mars, která spolupracuje s britským výzkumným veterinárním centrem Waltham.

2. Speciální příchutě jsou špatné

Každému z nás chutná něco trochu jiného - příchutě jsou tu od toho, aby pejsci jedli to, co jim chutná. Záleží pak na tom, jak je konkrétní příchutě dosaženo. V Pedigree používají k dochucování třeba kuřecí játra. Levnější výrobky některých značek mohou naopak obsahovat příchutě umělé.

3. Krmivo pro psy je vyráběno z druhořadého masa

K výrobě krmiv by mělo být užíváno výhradně maso určené a schválené jako potravina pro lidi (!). To, co zůstane, se pak používá do krmiva pro psy a kočky. Nejde tedy o nějaké nekvalitní maso uhynulých zvířat.

4. Pro psy je nejlepší syrové maso

I když jsou příbuzní, pes prostě není vlk, a proto vyžaduje jinou stravu. Syrová strava s sebou přináší mnoho rizik a ta souvisejí i s tím, že ve volné přírodě se vlk jen stěží dožije tolika let, jako dobře živený pes. A navíc opět záleží na konkrétním plemeni.

5. Do granulí je přidávána sůl a drogy

Krmivo, které si koupíme v obchodě je pod přísným drobnohledem státní kontroly a jakékoliv návykové látky jsou v nich vyloučené. Sůl je velmi důležitá, ale ve správném složení. „Chemicky je sůl chlorid sodný a oba tyto prvky potřebujeme pro život. Sodík je např. součástí tzv. sodíkové pumpy v ledvinách a chlór zase napomáhá trávení v žaludku, jako součást kyseliny chlorovodíkové. Z medicínských výzkumů víme, že přebytek soli škodí. Proto je potřeba dodržovat její optimální hladinu v potravě. Tato přesná doporučená hladina pro psy a kočky byla zjištěna již dávno a troufnu si říct, že ji výrobci striktně dodržují,“ doplňuje MVDr. Leoš Železný.