Jezte, co chcete, zhubnete!

Už jste slyšeli o nedietní dietě v podobě intuitivního stravování? Je to jednoduché. Jíst můžete, co chcete, základem je však to, že bedlivě nasloucháte svému tělu. Když se naučíte rozumět sobě samým a svým potřebám, naučíte se i kontrolovat svoje chutě, dokonce i velikost porcí a dokážete si pro sebe najít i správnou skladbu jídelníčku. Důležité je přestat svou váhu řešit, netrápit se nesmyslnými dietami, jíst to, co vám chutná. Jídlo si užívejte a nestresujte se. A taky si hlídejte, kdy už jste sytí, a zbytečně se nepřejídejte. Abyste se cítili fit, dávejte přednost kvalitním potravinám. Naučte se rozlišovat hlad a chuť, a pokud je to jen trošku možné, hýbejte se!

Jak z ovoce vyždímat nejvíc vitaminů?

Základem zdravé stravy je ovoce. Pokud chcete, aby váš organismus povzbudilo, je třeba ho nekombinovat s jinými potravinami a dopřávat si ho nejlépe ráno na lačný žaludek. Důvod? Už po čtvrté hodině ranní totiž v těle startuje vylučovací a očišťovací proces. A právě ovocné šťávy pomáhají z těla vylučovat všechny škodliviny. Ale pozor! Tento účinek má pouze šťáva z čerstvého ovoce, nikoliv kupované džusy nebo kompoty! Pokud se snažíte zbavit nadbytečných kil, je dobré u ovoce zůstat celé dopoledne. Sladké ovocné šťávy je možné pít během celého dne. Kyselejší, tedy citrusové, maximálně do 14 hodin. Na čerstvosti šťávy záleží! Hrozí totiž její zkvašení, které může způsobit bolesti břicha a nevolnost.

Odborník se může hodit

Pokud nejste schopni změnu životního stylu zvládnut sami, zkuste to s výživovým poradcem. Jak najít toho pravého? „Při první konzultaci by mělo jít hlavně o dialog. Poradce by se měl zajímat o váš zdravotní stav, aktuální stravovací návyky, chuťové preference a případné intolerance. Určitě by vám také měl důkladně vysvětlit metodu a ujistit se, že vám vyhovuje,“ objasňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Při první konzultaci by měl poradce zanalyzovat vaše tělo, zjistit množství tělesného tuku, váhu a další hodnoty. K tomu by měl mít k dispozici příslušné přístroje. Ideálně by vám měl navrhnout jídla z běžně dostupných surovin, která si sami pohodlně přichystáte. Skutečný odborník by vám měl doporučit i adekvátní sportovní aktivity. Setkání by měla být pravidelná a mělo by při nich proběhnout průběžné zhodnocení dosavadní snahy. Poradce by se měl zajímat, jak se vám daří a zda vám stále metoda vyhovuje. Máte-li v okolí někoho, kdo si hubnutím s pomocí výživového poradce již prošel, určitě se jej zeptejte na jeho pocity a doporučení.

Trendy ve výživě 2020

K výživovým trendům patří přírodní funkční nápoje a potraviny. Jde o vitaminové nápoje obohacené o antioxidanty, jod, zinek nebo kombuchy. V superpotravinách vede hrášek, avokádo, kefír, kurkuma, mořské řasy, ořechy. V jídelníčku by neměly chybět probiotika pro zdravá střeva, tedy zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina. Co se týká zpracování potravin, tak trendy velí snadno a rychle!

TIP redakce

Zapoťte se při józe

Pro první krůčky ke štíhlejšímu tělu je vhodná jóga. Spojuje v sobě hned několik faktorů, které nastartují hubnoucí proces. Rozhýbá a protáhne ztuhlé tělo, pozvolna zpevní vnější i hluboko uložené svaly. A pravidelný pohyb probudí metabolismus, takže začnete rychleji spalovat tuky. Když v okolí nenajdete jógu pro lidi s nadváhou, dobrou volbou bude hatha jóga, jógová terapie, zdravotní jóga nebo jóga pro seniory, zkrátka vše, co je pozvolné a pomalé. Když už se dostanete do kondice, můžete zkusit svižnější power jógu, nebo jiné obtížnější aerobní aktivity, na které jste si třeba dříve netroufli nebo které byste vůbec nezvládli. A věřte, že i na jógamatce se pořádně zapotíte! Více na www.dum-jogy.cz