Jak na dokonalou štědrovečerní večeři? Na tohle si dejte pozor!

/
  • Ilustrační foto.
    20. prosince 2017 ● 17:02

    Večeře na Štědrý večer je nepochybně jedním z nejdůležitějších jídel v roce. Víte však, kolik by měla obsahovat chodů nebo jak zvolit ten správný ubrus? Aby byl tento večer opravdu kouzelný, zkuste dodržet některá z těchto pravidel. 

  • 1.

    3x o ubrousku

    Jedná se o malý detail, který ale celé tabuli může dodat patřičný lesk. Místo ubrousků z papíru vyzkoušejte pro tento slavností večer ty z textilu. Látkový ubrousek by přitom měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií totiž krásně podporuje slavnostní ráz tabule. A jak s ním zacházet? Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte.  Po ukončení stolování ho položte vedle talíře, i když jíte doma.

    Látkový ubrousek dodá slavností tabuli ten správný ráz.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Rodina plus jeden

    Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí.

    Látkový ubrousek dodá slavností tabuli ten správný ráz.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Stolečku, prostři se

    Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Jedinečnost večera podpoří ubrus z damašku. Na něj se pokládá ubrus menší, než stůl, zpravidla ve tmavočervené, případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená barva.

    Látkový ubrousek dodá slavností tabuli ten správný ráz.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Počet chodů

    Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, co jsou první dva chody. Poté je podle Gabriely Špůrové ze společnosti Veba vhodné dodržovat klasickou posloupnost: předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýra, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hodpodyňce.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Bez tepláků

    Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberte jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete díky tomu nebo těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Kdo obsluhuje

    Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Ve finále pak jídlo servíruje paní domů a pán se stará o nápoje. Jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek ani dárky, ale skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odchodu od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor,“ říká Špůrová.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

    Fotogalerie
    9 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy