Jak na dokonalou štědrovečerní večeři? Na tohle si dejte pozor!
-
Večeře na Štědrý večer je nepochybně jedním z nejdůležitějších jídel v roce. Víte však, kolik by měla obsahovat chodů nebo jak zvolit ten správný ubrus? Aby byl tento večer opravdu kouzelný, zkuste dodržet některá z těchto pravidel.
- 1.
3x o ubrousku
Jedná se o malý detail, který ale celé tabuli může dodat patřičný lesk. Místo ubrousků z papíru vyzkoušejte pro tento slavností večer ty z textilu. Látkový ubrousek by přitom měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií totiž krásně podporuje slavnostní ráz tabule. A jak s ním zacházet? Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte. Po ukončení stolování ho položte vedle talíře, i když jíte doma.
- 2.
Rodina plus jeden
Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí.
- 3.
Stolečku, prostři se
Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Jedinečnost večera podpoří ubrus z damašku. Na něj se pokládá ubrus menší, než stůl, zpravidla ve tmavočervené, případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená barva.
- 4.
Počet chodů
Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, co jsou první dva chody. Poté je podle Gabriely Špůrové ze společnosti Veba vhodné dodržovat klasickou posloupnost: předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýra, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hodpodyňce.
- 5.
Bez tepláků
Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberte jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete díky tomu nebo těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.
- 6.
Kdo obsluhuje
Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Ve finále pak jídlo servíruje paní domů a pán se stará o nápoje. Jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek ani dárky, ale skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odchodu od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor,“ říká Špůrová.