Jihomoravská firma avizovala zdražení už na konci října při tradičních výlovech svých vodních ploch. „Důvodem jsou rostoucí náklady,“ řekl tehdy ředitel podniku Roman Osička. Zdraží se o šest korun na kile.

Rybníkářství Pohořelice ve svém obchodě prodává kapry v kategorii »výběr«, tedy nad 2,5 kilogramu, za 95 korun za kilo a v kategorii »první jakost« - do 2,5 kilogramu - za 85 korun za kilo.Prodejci ve městech prodávají ryby ale dráž a záleží na nich, jak budou mít vysokou marži. „Zdražili jsme i kvůli tomu, že letošní rok nebyl pro chov kvůli teplu a nedostatku vody příliš příznivý," dodal Osička.

Rybníkářství zahájilo vánoční prodej v prodejně ve Velkém Dvoře v pondělí. Ve městech se kádě objeví od středy, největší zájem pak vyvrcholí dva dny před víkendem.

Podle Osičky stále trvá mezi lidmi tradice koupit si živého kapra. Čím dál více hlavně mladších lidí si však nechává kapra zabít, vykuchat a naporcovat. „Pokud to prodejci nabízejí, lidé toho využívají," podotkl ředitel.

Rybníkářství Pohořelice patří k jednomu ze dvou největších chovných podniků na jižní Moravě. Druhým velkým regionálním dodavatelem je Rybářství Hodonín.

Prodejci ryb před Vánocemi se vyhnou povinnosti EET. Výjimku schválila vláda. Důvodem rozhodnutí, které se dotýká asi tří tisíc podnikatelů, je mimo jiné komplikovaná manipulace pokladny s dotykovým displejem v mrazivém počasí. 

Fotogalerie
9 fotografií