Kdo testoval?

O spolupráci na testu jsme požádali Lenku, maminku osmiletého Jiříka, který chodí od září do druhé třídy. Budeme chtít, aby hodinky dva týdny používali a pak na stupnici od jedné do pěti obodovali funkce hodinek a uživatelský komfort aplikace a sdělili nám případné připomínky. Lenka s Jirkou budou jeden týden ve městě ve svém běžném režimu a druhý týden stráví na horách.

Autor: Gator

Co jsme hodnotili?

Hodinky jsou určené pro dítě, musí být tedy jednoduché na ovládání, příjemné na nošení, odolné proti vniknutí prachu a vody a v neposlední řadě se dítěti musí líbit.
Naproti tomu rodič pracuje s aplikací, u které bude také hodnotit jednoduchost, srozumitelnost, použitelnost jednotlivých funkcí a přesnost GPS lokátoru na hodinkách a celkový komfort používání.
Trvali jsme na tom, že musí vyzkoušet opravdu všechny funkce. I ty, které jsou potřeba jen když se dítě opravdu ztratí, např. SOS režim.

S Lenkou a jejím synem jsme tedy na eshopu Cleverstore jedny hodinky zakoupili. Jiřík je bude nosit a testovat, tak si mohl vybrat. Samozřejmě zvolil kobaltově modré. Dorazily za dva dny, a když si je Jirka nasadil na zápěstí, strašně se mu líbily, za nic je nechtěl sundat, takže první body byly tedy přiděleny za design – plný počet.

Autor: Gator

A jak celý test dopadl?

Uvádíme bodové výsledky testu i s krátkým odůvodňujícím komentářem.

Přesnost lokalizátoru:

Lenka nám řekla: „Hráli jsme na schovávanou cestou ze školy a Jirku jsem našla vždy hned napoprvé. Netušila jsem, že bude lokalizátor tak přesný, viděla jsem ho, i když zašel do domu. Vždy mě aplikace dovedla až k němu, nemusela jsem ani jednou bloudit. Odhaduji přesnost tak na 4 metry. A na horách to bylo to samé, v lese, v jakémkoli terénu, vždy jsem dítě našla přesně tam, kde byl vidět i na displeji telefonu.“ Přidáme upřesnění, že hodinky využívají 4 lokační technologie GPS, WiFi, LBS a GSM, což je u podobných přístrojů opravdu ojedinělé.

Ovládání hodinek

Jiřík pochopil všechno napoprvé, na hodinkách si přepíná z digitálního na analogový ciferník a mimochodem pouhý týden mu tak stačil na to, aby se dokonale naučil hodiny. Umí z hodinek zavolat mamince a bez problémů přijmout hovor. Na displeji hned vidí, kdo mu volá. Zvonění si může ztišit, aby nerušil ve škole. Také má na displeji ukazatel stavu baterie a sám si hlídá, aby se mu hodinky nevybily. SOS tlačítko se dá  nahmatat i poslepu, Jiřík s tím neměl nejmenší problém.

Autor: Gator

Výdrž baterie

S předchozím parametrem souvisí výdrž baterie, kterou jsme sami ohodnotili pěti hvězdičkami. Na jedno nabití (nabíjení trvá cca 3 hodiny) vydrží hodinky i čtyři dny.

Hlasové zprávy 

Přes hodinky se dají posílat hlasové zprávy. Jirkovi bylo protivné, že se přehrávají nahlas, dal by přednost poslechu přes sluchátka. Taková možnost bohužel není, ale jak jsme zjistili, neexistuje ani u jiných podobných přístrojů na trhu.

Autor: Gator

Aplikace Gator

S aplikací pracovala Lenka a hodnotila jí pěti hvězdičkami. Řekla nám k tomu: „Aplikaci jsem si stáhla asi za dvě minuty, není to žádný problém ani pro toho, kdo to dělá poprvé. Je v češtině, což velmi usnadňuje používání a existuje pro Android i iOS. Samotná práce s aplikací mě hrozně baví, ze začátku jsem jí měla zapnutou skoro pořád, pozorovala jsem syna na cestě do školy i zpátky a přesně jsem viděla – teď čeká na zastávce, teď je v autobusu, nejde domů přímo, ale kolem bloku, takže to asi doprovází Míšu…. Když jsem něco zmeškala, tak jsem si pak zobrazila historii pohybu, vše zůstalo uložené. Nic jsem se nemusela učit, vše je naprosto logické. Zvládla jsem i nastavit tzv. bezpečnou zónu kolem chalupy na horách, abych viděla, jak se aplikace chová, když dítě zónu opustí. Zvukový signál mě upozornil okamžitě, všechno bylo jasné.“

No a kde hodinky koupíte?

V prodeji jsou v obchodě Cleverstore.cz

Fotogalerie
5 fotografií