3 recepty pro masožravce
-
Půstu jste si užili až až a teď máte chuť na kus pořádného masa? Pak honem vyrazte k řezníkovi! Přinášíme vám skvělé recepty, které zasytí i velké jedlíky a báječně chutnají. Nic pro vegetariány!
- 1.
FLANK STEAK S ROZMARÝNEM A POLENTOVOU KAŠÍ
(2 porce)
Steak:
2 x 200 g hovězího pupku
Hrubozrnná sůl
Čerstvě mletý pepř
Olivový olej
Máslo
Polentová kaše:
100 g polenty
530 ml horké vody
100 ml smetany
1 polévková lžíce másla
Sůl
Postup: Maso důkladně potřete olivovým olejem. Rozpalte pánev a maso na ni vložte. Po 3 minutách obraťte. Po 3-4 minutách přendejte maso na rozehřátý pekáč se lžící másla, vložte do trouby předehřáté na 100 ⁰C na 10 – 15 minut. Pak nechte odležet alespoň 2 minuty.
V hrnci přiveďte k varu vodu, pomalu přisypávejte polentu. Zalijte smetanou, osolte a za stálého míchání polentu uvařte. Bude to trvat asi 5 minut, podle druhu polenty. Je-li příliš hustá, přilijte ještě vodu. Odstavte z plotny a vmíchejte lžíci másla.
- 2.
ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK
(2 porce)
2 plátky z hovězí kýty (celkem asi 300 g)
1 natvrdo uvařené vejce
1 kyselá okurka
3 lžíce plnotučné hořčice
Párek
3 cibule
1 lžíce sádla
40 g špeku
1 lžíce hladké mouky
0,5 litru hovězího vývaru
Sůl
Pepř
Postup: Hovězí plátky naklepejte, osolte a opepřete. Po jedné straně potřete hořčicí. Na jeden konec plátku položte rozkrojené vejce, půlku kyselé okurky, kousek párku a malý klínek cibule. Při rolování se snažte strany plátku masa přehýbat dovnitř, aby se roláda dobře uzavřela. Omotejte provázkem.
Zbylou cibuli a špek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte sádlo a ptáčky opečte ze všech stran. Maso vyndejte na talíř. Do výpeku nasypte cibuli a špek a pozvolna opékejte dohněda. Zaprašte moukou a opět zarestujte. Zalijte vývarem, přidejte lžíci hořčice a promíchejte. Ptáčky vložte zpět, přiklopte hrnec a pozvolna duste asi 1,5 hodiny.
Měkké rolády vyjměte z hrnce, omáčku propasírujte, dochuťte případně solí a pepřem.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.
- 3.
HOVĚZÍ TATARÁK S KAPARY
(2 porce)
250 g hovězí svíčkové
1 šalotka
1 čajová lžička nasekaných kapary
1 čajová lžička dijonské hořčice
Pár kapek tabasca
Pažitka
1 polévková lžíce olivového oleje
Sůl
Čerstvě mletý pepř
1 žloutek
Toust k podávání
Postup: Hovězí svíčkovou naškrábejte nebo nasekejte najemno. V misce promíchejte s uvedenými surovinami kromě žloutku. Vytvořte nejlépe pomocí nerezového tvořítka kopeček. Navrchu udělejte důlek a vložte do něj opatrně žloutek. Podávejte s opečeným toustem.
Foto: Pražské řeznictví na Vinohradech